Најновије

ЕРДОГАН БЕСНИЈИ НЕГО ИКАДА, НАПАО И ЕУ: "Зашто Европа ћути? Зато што врана врани очи не вади"

Протеривање министара, забрана доласка другог, тешке речи и најаве санкција довеле су турско-холандске односе на ивицу пуцања. Турски председник, без задршке, Холанђане је назвао нацистима, фашистима и банана републиком, захтевао санкције, потом напао ЕУ и чини се да не планира ту да се заустави.

Ердоган беснији него икада (Фото: Синхуа)

- Позивам све међународне организације у Европи и другде да наметну санкције Холандији - рекао је Ердоган у недељу на скупу у покрајини Коџаели близу Истанбула и потом оштро напао Брисел:
- Је ли Европа нешто рекла? Није. Зашто? Зато јер врана врани очи не копа. Холандија се понаша као банана република.
Данас је стига нови одговор из Холандије - влада ове државе упозорила је своје грађане да не путују у Турску.

Дипломатски рат

Тешке речи само су наставак дипломатског рата који је букнуо током викенда, када је влада у Амстердаму прво повукла дозволу за слетање авиона турског министра спољних послова Мелвута Чавушоглуа који је требало да се обрати турској мањини са право гласа на референдуму који ће у Турској бити одржан у априлу.
Објашњење турске владе да је забрана доласка турског шефа дипломатије донета због безбедоносних ризика по јавни ред и мир, у Анкари изазвала је такав бес да турски председник није бирао речи. Прво је Холанђане назвао "остацима нациста и фашистима", да би сутрадан, након што је турска министарка за породична питања Фатма Бетул Сајан Каја практично истерана из Холандије, Ердоган тражио и санкције за ту земљу. Каја је претходно, након што су је холадске власти испратиле до границе са Немачком, оптужила Холанђане да су је третирали на начин који је "погазио све демократске и људске вредности". Са друге стране долазиле су ублаженије изјаве (попут холандског премијера Рутеа који је рекао да је Ердоганова рекације претерана), али тешко да ће Холанђани прећи тихо преко свега. И не само Холанђани.

Покидане везе Анкаре и ЕУ

Многе чланице ЕУ незадовољне су Анкаром, из које су месецима стизале претње да би могли да пусте милионе избеглице у Европу и то у тренутку када јача антимигрантски блок у Унији. Пољска, Чешка, Мађарска и Словачка отворено су критиковале ЕУ (понекад и Ангелу Меркел) да је превише попустљива према Анкари, као и да мора да заузме одлучнији став. ЕУ је често критиковала Турску претходних месеци, првенствено због људских права и гушења медијских слобода, што се Анкари посебно стављало на терет након покушаја војног пуча. Камен спотицања између Турске и ЕУ је и зближавање са Русијом претходних месеци, током којих се Турска паралелно све више удаљавала од Уније. Последњих неколико дана Анкара, чији званичници обилазе Европу у склопу кампање за референдум средином следећег месеца, ушла је у сукоб не само са Холандијом, већ и Данском чији је премијер Ларс Локе Расмусен "предложио турском колеги" Биналију Јилдириму одлагање посете планиране овог месеца, због дипломатског спора између Турске и Холандије. - Имајући у виду актуелне нападе на Холандију, састанак не може да буде виђен одвојено у односу на њих. Због тога сам предложио мом турском колеги да састанак буде одложен - саопштио је Расмусен. Претходно, власти Немачке и Аустрије такве скупове су забраниле, а ни у Шведској турски званичници нису добродошли, мада је званично објашњење било да скуп није одржан јер је власник објекта у Стокхолму, где је званичник турске владајуће странке требало да одржи скуп отказао уговор о закупу. У Француској, Марин ле Пен тражила је забрану скупова на којим ће говорити турски званичници.

Нова линија фронта - референдум

Разлог због ког је Турска заоштрила односе са више земаља ЕУ је измена устава о чему ће турски наород одлучивати 16. априла. Изменама устава, предвиђено је проширење председничких овлашћења за које критичари тврде да је ће Ердогана учинити апсолутним владаром са неограниченом влашћу. И сада Ердоган је наважнија фигура политичкоиг живота у Турској, а на тој позицији моћиће да остане до 2029. године, ако уставне измене буду изгласане. - Уз Божју вољу, народ ће донети праву одлуку, коначну одлуку која ће катапултирати Турску на снажнију позицију - рекао је Ердоган крајем јануара након што је парламент (очекивано) изласао да ће референдума бити. Анкете показују да су мале шансе да рефернедум "не прође", док аналитичари оцењују да ће уколико заиста проемне буду изласане и Ердоган добије већа овлашћења, то значити да ће сукоби на релацији Анкара - Брисел постати отворенији и чешћи. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА