Најновије

Ко проваљује у српске цркве у Далмацији?

Удружење Срба из Хрватске указало је на учестале провале у православне цркве Епархије далматинске у последње време, истичући да се на основу чињенице да су починиоци и даље непознати може закључити да хрватска полиција не жели да их открије.

Усташки транспарент (Фото: Јутјуб)

- Овакви инциденти показују колико би било неодговорно вратити иконе и друге богослужбене предмете које потражује Хрватска, када није у стању да заштити објекте Српске православне цркве - наводи се у саопштењу.
Како се наводи, све ово се дешава у години када Епархија далматинска обележава седам векова од оснивања манастира Крупе (1317-2017), најстарије Немањићке задужбине.
- Јесу ли и ови напади срачунати на то да заплаше преостале Србе како би и они напустили ово подручје на коме су њихови преци вековима живели - додаје се у саопштењу.
У тексту се наводи више инцидената у којима су православне цркве у Далмацији оскрнављене и њихова имовина оштећена.
- Избегли и прогнани Срби очекују да ће матична држава Србија, земље-чланице Европске уније и Унеско поводом ових најновијих напада не само упутити апел, него и другим методама санкционисати Хрватску и тако заштитити преостале Србе као и њихову културну баштину - наводи се у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА