Најновије

ЕВРОПА РАТУЈЕ С ЕРДОГАНОМ ЗБОГ ПУТИНА! Савез турског и руског председника трн у око Западу и НАТО!

Европска унија је заратила с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом због његовог савеза с руским лидером Владимиром Путином, сматрају аналитичари. Они наводе да најновији дипломатски рат који је Брисел покренуо против Анкаре представља последње упозорење Ердогану да прекине сарадњу с Москвом.

Путин и Ердоган (Фото: Синхуа)

НАТО непријатељ број 1

Како стручњаци истичу, руководство Немачке, Холандије, Аустрије, Швајцарске и Данске спровело је договорену акцију забране одржавања турских митинга и протеривања турских званичника непосредно пре и након Ердоганове прошлонедељне посете Путину. Због тога експерти сумњају да је један од фактора који су довели до рата између ЕУ и Турске заправо побољшање односа између Анкаре и Москве. - Турска је важна Западу као једна од најјачих чланица НАТО. Анкара је, између осталог, одиграла веома важну улогу као продужена рука Запада у рату у Сирији. Због тога је Бриселу било веома битно да задржати Турску као своју савезницу, међутим, то није успело. Анкара је све више почела да се окреће Москви - објашњава британски аналитичар и новинар Ден Глејзбрук. Он подсећа да је Русија за НАТО пакт непријатељ број један и да је то разлог дипломатског рата између Брисела и Анкаре. - Запад због тога не може да опрости зближавање Ердогана и Путина, нити њихов војно-економски савез - истиче Глејзбрук. С њим је сагласан и Аздар Куртов, главни уредник магазина "Нешенел стратеџи ишуз". - Анкара и Москва, које су умало заратиле након што је у новембру 2015. турска војска оборила руски "сухој" над Сиријом, поново су успоставиле веома јаке везе. Ердоган је у петак био у посети Путину, са којим се договорио да Русија прода Турској ракетни систем С-400, чему се НАТО оштро противи. Такође, двојица лидера склопили су велики број економских уговора и учврстили сарадњу на пројекту гасовода "Турски ток", што је против воље Брисела. Осим тога, турска војска сарађује с руском у Сирији и сва је прилика да ће те две силе окончати рат у блискоисточној земљи. На тај начин избациће и САД и ЕУ са Блиског истока - наводи Куртов.

Прекршена пракса

Према његовим речима, јасно је да је то био разлог да ЕУ изазове рат с Турском. - Званичници европских земаља могли су раније да обавесте Турску да неће примити њихове званичнике и да се противе скуповима подршке Ердогану. Они, међутим, то нису урадили. Нису поштовали дипломатску праксу. Свесно су односе Анкаре и Брисела довели у ову ситуацију, знајући како ће Ердоган реаговати - уверен је Куртов. Подсетимо, Холандија је током викенда, само дан након сусрета Путина и Ердогана, забранила турском министру спољних послова Мевлуту Чавушоглуу да слети у Ротердам, где је требало да одржи митинг. Такође, турској министарки за породична питања Фатми Бетул Сајан Каји није дозвољено да дође до конзулата у Ротердаму, већ је враћена у Немачку, одакле је дошла. Холандска влада је свој потез оправдала тиме да не жели да учествује у Ердогановој кампањи. Турски председник, наиме, покушава да добије гласове своје дијаспоре за уставне промене које му значајно повећају овлашћења. Турци о томе треба да се изјасне на референдуму 16. априла, а веома су битни гласови између пет и 10 милиона Турака, колико их живи и ради у ЕУ. Претходно је Немачка из истог разлога забранила турске политичке скупове у својој земљи, а то су урадиле и Аустрија и Швајцарска. Данска је на крају отказала званичну посету турског премијера Биналија Јилдирима у знак солидарности са осталим земљама ЕУ. Ердоган је понашање својих европских колега назвао фашистичким, а земље које су забраниле скупове Турака наследницима нациста. Он је запретио жестоком осветом.

Траже укидање двојног држављанства и повлачење војске из Турске

Немачки политичари траже од Меркелове да укине двојно турско-немачко држављанство и повуче војску из турске базе Инџирлик. Заменик министра унутрашњих послова Гинтер Крингс изјавио је да би коначно требало законом регулисати да Турци у Немачкој не могу да имају два држављанства. - Морамо изменити закон. Они који не поштују нашу земљу не морају да буду њени држављани - навео је Крингс за немачке медије. Осим тога, председавајући одбора за спољну политику у немачком парламенту Флоријан Хан сматра да би требало повући трупе које су у саставу НАТО стациониране у Турској. - У светлу најновијих догађања нисам сигуран да турска влада може да гарантује безбедност нашим војницима у Инџирлику - рекао је Хан.

Турска уводи санкције Холандији

Турски министар за европске послове Омар Челик изјавио је  да ће Турска сигурно увести санкције против Холандије, али није прецизирао о каквим се тачно мерама ради. Како турски медији преносе, могуће је и да ће Анкара око три милиона избеглица са Блиског истока, које се тренутно налазе у турским камповима, пустити да дођу у Европу.

Две протестне ноте

Отправник послова амбасаде Холандије у Анкари позван је јуче ујутру у министарство спољних послова Турске, где су му уручене две званичне протестне ноте. Једна протестна нота односи се на избацивање турских министара из Холандије, а друга на прекомерну употребу силе против демонстраната на протестима који су уследили.

Поени пред изборе

Аналитичари кажу да протеривањем турских званичника и забраном турских митинга холандски премијер Марк Руте и немачка канцеларка Ангела Меркел скупљају политичке поене пред изборе. - Холандија излази на парламентарне изборе у среду. Руте губи битку против екстремног десничара Герта Вилдерса, који је познат по изразитом антиимигрантском ставу и противи се уласку Турске у ЕУ. Стога Руте дипломатским ратом против Анкаре жели да у последњем тренутку придобије гласаче - објашњава аналитичар Аздар Куртов. Он додаје да је у сличној позицији и Меркелова, којој су избори заказани за мај. - Њен рејтинг је најмањи у историји због миграната и договора с Турском да у замену за новац прими део избеглица. Ратом с Ердоганом и она покушава да прикупи јефтине поене - објашњава Куртов. Хаковани меморандум открива Сорошев сценарио за свргавање Путина и хаос у Русији. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА