Најновије

Изетбеговић: Вучић делује добро на смиривање тензија, али...

САРАЈЕВО - Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић од премијерског састанака држава Западног Балкана, који се данас одржава у Сарајеву, очекује само добро, истиче да српски премијер у актуелној ситуацији делује на добар начин на смиривању тензија, али и да неће одустати од захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, све док постоји тај суд.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Изетбеговић је, гостујући на сарајевској Хаyат тв, рекао да је од премијера, ипак, Вучића очекивао више.
Није довољно, сматра, само говорити, потребно је и нешто конкретно урадити.
" Ако ћемо говорити о миру и стабилности, онда треба (председника РС Милорада) Додика зауставити кад крене у немир и нестабилност", сматра Изетбеговић и додаје да "Вучић, ипак, у оваквој ситуацији делује на добар начин на смиривање тензија".
Упитан хоће ли Вучићу понудити да "размене ципеле" како би се боље разумели, Изетбеговић одговара:
"Мало превелик број носи за мене, ја мислим, али знамо се дуго. Било је ту жеље и с моје и с његове стране да интензивније радимо на помирењу два народа. Многе ствари су се отеле и мени и њему", пренеле су бањалучке Независне новине..
Оценио је да су пред државама Западног Балкана "тешки изазови", али да од премијерског састанка у Сарајеву очекује "само добро", јер су, како каже, дијалог и боље разумијевање управо оно што је региону потребно.
О недавно одбаченом захтеву за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, Изетбеговић поново признаје да је знао да ће након подношења тог захтева уследити криза, али сматра да се од истине може одустати.
Негативно га је, истиче, изненадила брзина одговора који је стигао из Међународног суда правде.
"Нема, каже, тог патриоте, Бошњака, који не би покушавао колико год може истрајати у борби за истину. Зато није све изгубљено, шанса и даље постоји. Све док постоји суд, наново се може покренути процес у односу на оно што се дешавало", рекао је Изетбеговић уверен да неко ново трочлано Председништво у неком будућем сазиву може одлучити другачије.
Зависи од пресуде Младићу, на пример, рекао је Изетбеговић, који је и председник најутицајније бошњачке партије СДА БиХ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА