Најновије

ВУЧИЋ: Људи постају све више националисти и види се пад популарности ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић оценио је за Ројтерс да је Србији и осталим земљама Западног Балкана потребна подршка Европске уније и јасна порука о европској перспективи.

Вучић (Фото: Синхуа)

Вучић је рекао да су одлука Британије да напусти ЕУ, растући сукоби међу постојећим чланицама ЕУ и континуирани економски проблеми Грчке узнемирили многе на Балкану, појачавајући забринутост о томе колико је заиста реално чланство Србије у ЕУ.
- Ви чујете те гласине. "ЕУ нас не жели". И онда људи покушавају да нађу нешто друго. То је нешто што видимо као опасност - рекао је Вучић у интервјуу који је британској агенцији дао за време посете Берлину где се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел.
- Људи постају све више националисти и на месечном нивоу видите благи пад популарности ЕУ и благи успон популарности Русије - оценио је Вучић.
Он је казао и да је позвао Меркелову да искористи свој утицај када је у питању чланство Србије и њених суседа у ЕУ, уз истицање опипљиве користи од будућег чланства у ЕУ, укључујући радна места и западне вредности.
- Треба нам огромна подршка ЕУ. Сва та конфузија шаље погрешну поруку грађанима  - рекао је Вучић.
Ројтерс подсећа да је Српска напредна странка прошлог месеца кандидовала Вучића за председничке изборе, а у циљу, како је српски премијер истакао, добијања подршке за стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ, уз истовремно одржавање пријатељских односа са Русијом.

Александар Вучић на заједничкој вечери са Денисом Звиздићем

Вучић је подвукао да је стратешки циљ Србије прикључење ЕУ, али је и рекао да његова земља не тежи чланству у НАТО и да ће остати војно неутрална, што је, према оцени британске агенције, покушај задржавања добрих односа и са Русијом и са САД.
Ројтерс наводи и да се Вучић у уторак састао са Ангелом Меркел у Берлину и да је немачка канцеларка похвалила улогу Србије на Балкану и истакла континуирану посвећеност Немачке да се ангажује по питању европских интеграција.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА