Најновије

ТРАМП ГРМИ: Америчка војска биће најјача у историји!

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да ће током рада његове администрације бити створена најјача војска у историји, али да се нада да неће бити потребно да се она ангажује.

Председник САД Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

„Подизање војске – то је оно што ћемо радити. И бићемо јачи него икада“, рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел. 
Амерички председник је рекао да је ово предизборно обећање један од разлога што је победио на изборима у новембру прошле године. 
Доналд Трамп је истакао да су Сједињене Америчке Државе привржене НАТО-у, али да остале чланице Алијансе морају да дају свој допринос том савезу.
„Потврдио сам канцеларки Меркел своју одлучну подршку НАТО-у, али и неопходност да савезници НАТО-а плате праведну цену за одбрану“, рекао је Трамп. 
Немачка канцеларка је истакла да ће Немачка и САД сарађивати у политичком решавању ситуације у Сирији и Либији. 
„Немачка ће наставити своју инструкторску делатност у Ираку, као и обавештајну у Сирији. Ми, наравно, намеравамо да сарађујемо у политичком решавању кризе у Сирији, као и у Либији, о томе смо такође разговарали“, рекла је Меркелова. 

Америка се залаже за мирно решење кризе у Украјини

Трамп је, након састанка с Меркеловом изјавио да се Америка заједно с Немачком и Француском залаже за мирно решавање сукоба у Украјини.
„Високо ценим лидерство канцеларке Меркел и председника Француске у решавању сукоба у Украјини, у трагању за мирним решењем“, истакао је Трамп.
Ангела Меркел је истакла да ће реализовање Минског споразума о решавању кризе у Украјини омогућити да се побољшају односи с Русијом. 
„Драго ми је што се америчка администрација и председник лично све више занимају за Мински процес. Потребно је да решимо ово питање, с једне стране, ради безбедне и суверене Украјине, али и ради побољшања односа с Русијом, када проблеми буду отклоњени. Минск представља основу за то, али нажалост, још нисмо отишли далеко у тој реализацији. Ми ћемо с нашим експертима блиско радити на томе следећих месеци“, изјавила је Меркелова. 

Економски односи земаља морају бити поштени

Амерички председник је истакао да није присталица политике изолационизма у економији, али да сматра да економски односи земаља треба да буду „поштени“. 
„Многе земље су годинама нечасно обмањивале САД. То се мора зауставити. Ја, међутим, нисам изолациониста“, нагласио је Трамп. 
Берлин поздравља могућност обнављања преговора са САД о закључивању споразума о слободној трговини, али ово питање и даље захтева анализу, изјавила је немачка канцеларка. 
„Било би ми драго да преговори ЕУ и САД буду обновљени, сада имамо споразум с Канадом, надам се да ћемо доћи до новог отварања преговора, али ћемо о овом процесу још разговарати“, рекла је Меркелова.  Погледајте ОВДЕ, Трамп одбио руковање са Меркеловом! Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА