Најновије

СКАНДАЛ: Позната Хрватица пропагира фашизам!

Нина Морић, позната хрватска манекенка, а у последње време певачица, објавила је на свом Фејсбуку статус у којем је отворено подржала италијански неофашизам.

Усташе (Фото: Јутјуб)

- Чим се буде гласало покушаћу да уђем на листу CasePound (ако ме приме) - написала је Нина на свом Фејсбуку.
CasaPound је названа по песнику и декларисаном фашисти Езри Паунду, једном од највећих модернистичких поета у првој половини 20. века. Основана је 2008. у почетку кризе као удружење за друштвену промоцију.
Преузела је концепт левичарских радикалних “социјалних центара”, укључујући и прибегавање насилним акцијама, али у овом случају с радикалним десним предзнаком. Појављујући се на изборима, од пре две године CasaPound има представника у Бозену. Уследили су представници у више општина, а у Исернији и Гросету је у владајућој већини. CasaPound се позива на фашизам, слави годишњице Мусолинијевог “Марша на Рим”, али хвали и припаднике других политичких уверења, уколико су тежили свргавању поретка, па су у том смислу коришћени Че Гевара и Хуго Чавез. С друге стране, Паундова ћерка Мери де Рачевилц, сматра да CasaPound неоправдано користи име њеног оца. На парламентарним изборима, којима је рок 2018, CasaPound би могла да уђе и у парламент. С ким, још се не зна, али Морић је објавила да је спремна за народну скупштину. CasaPound не пориче да је у контакту с бившом старлетом, али напомињу да радије желе да је виде у социјалним акцијама које та неофашистичка странка спроводи. Кандидатура је, засад, на дугом штапу. “Вредноваћемо то заједно“, изјавили су врхови CasePound новинарима. Нина Морић, рођена Загрепчанка, објашњава да “CasaPound воли Италију као што Трамп воли Сједињене Државе”, као и да она воли Италију, а одувек је, каже, била десничарка. “Рођена сам под комунистичким режимом и знам шта значи недостатак слободе. Сматрам претераним повезивање CasuPound с оним фашизмом”, рекла је Морић. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА