Најновије

Младенчићи за сладак живот

Православна црква 22. марта празнује Дан Светих 40 Мученика Севастијстих, у спомен младим војницима који су положили живот за веру Исуса Христа. У народу је тај дан познатији као Младенци, који обележавају супружници у првој години брака.

Младенчићи (Фото: Јутјуб)

Младе домаћице тога дана у својој кући дочекују госте и показују своје умеће као домаћице. Један од обичаја који је везан за Младенце јесу Младенчићи. Младе домаћице месе 40 округлих колачића, пеку и премазују медом , чиме се изражава жеља да бракови склопљени те године, буду слатки. Треба напоменути да се Младенчићи увек спремају посни, јер падају у време Великог Васкршњег поста.
Потребно:
600 г меког брашна
300 мл млаке воде
45 г свежег квасца
2 кашичице шећера
1 кашичица сол
3 кашике маслиновог уља
мед за премазивање. Припрема:
У млаку воду ставити шећер, измрвити квасац и остави да квасац надође. У одговарајућу посуду ставити маслиново уље, додати надошли квасац, со и са брашном замесити глатко тесто. Посуду са тестом покрити  чистом крпом и оставити на топлом месту 30 минута да тесто надође.
На побрашњену радну површину изручити надошло тесто. Оклагијом развући тесто на 1 цм дебљине, а затим чашом или неком округлом модлом вадити кругове. Веома је важно да не остане теста, већ да се сво тесто потроши за 40 колачића. Ако вам и остане вишак теста, сво преостало тесто ставите у последњи 40. колачић.Слагати на подмазан плех или обложен папиром за печење. Покрити крпом и оставити још 30 минута да колачићи надођу.
Надошле колачиће премазати уљем. Ако у време када су Младенци има расцветалих воћки, откинути гранчицу и њоме на 4-5 места избоцкати површину младенчића . У случају да нема, у ту сврху употребите гранчицу босиљка.
Ставити да се пеку у загрејаној рерни на 200 степени око 20-25 минута. Печене младенчиће,док су још врући, премазати медом и оставити да се прохладе пре служења.
Извор: Мињина кухињица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА