Најновије

РУСИЈА И КИНА ТРЉАЈУ РУКЕ: Трамп никада није ударио овакав шамар НАТО-у!

Амерички државни секретер Рекс Тилерсон планира да пропустити састанак министара спољних послова НАТО-а 5. и 6. априла због посете кинеског председника Америци, а касније ће средином априла путовати у Русију, објавили су амерички званичници у понедељак. Савезници би тај његов потез могли да протумаче као стављање интереса Москве испред њихових.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Тилерсон намерава да пропусти свој први састанак у Бриселу са 28 чланица НАТО-а како би присуствовао разговорима које би председник Доналд Трамп требало да одржи 6. и 7. априла са кинеским председником Си Ђинпингом у Трамповом летовалишту у Флориди, изјавила су четворица садашњих и бивших америчких званичника, пише Јутрањи лист.
Одлука да прескочи НАТО и посети Москву могла би да остави утисак да Трамп америчке односе с великим силама ставља испред оних са мањим нацијама чија безбедност зависи од Вашингтона, рекла су два бивша америчка званичника.
Трамп је често хвалио руског председника Владимира Путина, а Тилерсон је годинама радио са руском владом као челник "Ексон мобајла" и доводио је у питање увођење санкција против Русије за које је тврдио да могу да наштете америчким фирмама. Порпарол Стејт Департмента Марк Тонер није могао да коментирише хоће ли Тилерсон пропустити састанак НАТО-а, односно посетити Русију. Двојица званичника тврде да ће Тилерсон постетити Москву 12. априла. - То потхрањује приче да је Трампова администрација на неки начин блиска Русији - рекао је један бивши амерички званичник који је желео да остане анониман. - Не би требало прве послове склапати са највећим светским аутократима. Требало би почети са великим демократијама, а НАТО је безбедоносни инструмент прекоатлантске групе великих демократија - додао је он. Свака посета Русији високог званичника Трампове администрације биће под лупом након што је директор ФБИ-а у понедељак потврдио да та агенција истражује могућност тајног договора руске владе и представника Трумпове председничке кампање. Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА