Најновије

Ko води српски шах?

Писмо председника једног шаховског клуба о стању у Шаховском савезу Србије преносимо у целости:

Илустрација: Pixabay.com

После скандалозне "Скупштине" Шаховског савеза Србије 12.фебруара где је група извођача бескрупулозно фалсификовала овлашћења делегата Шаховског савеза Централне Србије, Шаховског савеза Косова и Метохије и шах клуба Свети Николај из Ваљева, Агенција за Привредне Регистре (АПР) је без икакве провере испуњености услова легализовала кршење закона од стране једне интересне групе. У таквој ситуацији, право је време да се позабавимо питањем ко заправо води српски шах.
На врху пирамиде је Владимир Шакотић из Никшића, краљ који је принуђен да своје потезе вуче из сенке јер је тренутно под трогодишњом суспензијом светске шаховске федерације (ФИДЕ) после скандала са успостављањем лажне Европске шаховске уније (ЕЦУ), односно фантомске фирме регистроване у пореском рају Делаверу, која је служила за извлачење новца из праве ЕЦУ. Шакотић је такође под кривичном истрагом у Црној Гори због махинација у вези са Европским јуниорским првенством у Будви 2013.године када је огромне суме новца које су припадале Шаховском савезу Црне Горе извукао на своју фирму "Центар за развој шаха" у Београду. Истовремено, у Бугарској и Швајцарској се уз помоћ Интерпола и одељења за борбу против организованог криминала води истрага против Шакотића и његових сарадника због проневере милионског износа из Бугарског државног буџета на име лажних турнира. Иначе, Шакотић је и током 90-их, одлуком ФИДЕ, био суспендован због лажирања турнира.
Испод краља у пирамиди су редови пешака. У Београду су главни извођачи Иван Маринковић, Дејан Несторовић и Бранко Тадић, који су прошлог лета под сумњивим околностима преотели Шаховски савез Београда (ШСБ). Тај случај је тренутно под арбитражом у Спортском савезу Србије, где ова група успешно одуговлачи поступак. Касније се придружује Иван Живковић, ситни функционер у Београдском "Водоводу". Са њима сарађује и Драган Котевски, дугогодишњи извршни директор ШСБ, који је такође преко Бугарске повезан са Шакотићем, и који је такође био суспендован због лажирања турнира.
Пре пар недеља и велемајстор Бранко Тадић је показао своје право лице, обрукавши "београдске врапце", када је избачен из престижне онлајн Про Шаховске Лиге, у којој учествују најбољи шахисти света, због варања. У Централној Србији је Шакотићу много теже да пронађе сараднике, па тренутно има само једног пешака у Параћину. Бивши начелник општине Параћин за урбанизам, Саша Јевтић, је био један од делегата који су 12.фебруара фалсификовали овлашћење и због чега је Шаховски савез Централне Србије изрекао суспензију и поднео кривичну пријаву. Јевтић се савршено уклапа у ову групу као неко ко је пре десетак година на сумњивим турнирима остварио изненадне успехе и постао мајстор а замало и интернационални мајстор. У овом походу се зауставио тек када су шахисти на интернету дигли глас против преваре. Косово и Метохију за Шакотића "покрива" Дејан Марковић, настањен у Нишу, који је своју позицију у војсци користио како би на лажним турнирима постао интернационални мајстор. У Војводини је екипа већ добро уиграна. Председник Шаховског Савеза Војводине Мирослав Копања и његов генерални секретар Данко Бокан годинама на име непостојећих турнира и пројеката изваче новац из покрајинског и новосадског буџета и пребацују на своје приватне фирме, пре свега на "Копи-Комерц" из Каћа.  На њихову жалост, изгледа да ће таквој пракси доћи крај, јер поред бројних кривичних пријава, и Покрајински секретаријат за спорт и омладину је послао своју буџетску инспекцију да пречешља пословање савеза. Ту је своје место нашао и Синиша Дражић, способни трговац из Новог Сада, који је под привременом суспензијом и истрагом ФИДЕ због лажирања турнира. Он је свој град и целу нашу земљу претворио у црну мрљу на шаховској карти света, у толикој мери, да се Нови Сад помињао у негативном контексту и током недавног светског шампионата за жене. Да ли ће наше тужилаштво, судови и остали надлежни државни органи успоставити законитост у Шаховском савезу Србије, или ћемо се још дуго питати "Ко нам то води српски шах"? Извор: serbiachess.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА