Најновије

НЕ ИГРАЈТЕ СЕ С ВАТРОМ У ДОНБАСУ: Москва послала јасну поруку Вашингтону и Кијеву!

Москва позива Кијев и Вашингтон да три пута размисле пре него што предузму кораке који могу довести до даље ескалације ситуације у Донбасу, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Путин чува Новорусију (Илустрација: Правда)

"Ако би америчке и друге колеге послушале наше позиве да не праве кораке који могу створити илузије код кијевских власти да уместо потпуне реализације Минског споразума они могу методом силе решити постојеће проблеме, ако то не би радиле америчке колеге, у другим земљама би, вероватно, ситуација сада била много боља", рекао је Рјабков новинарима. При томе, према речима заменика министра, одлуке и мере које иду у корист смањењу напетости и стимулишу потпуну реализацију Минског споразума од стране Кијева, Москва само поздравља. Ситуација у Донбасу се заоштрила крајем јануара, док се сукобљене стране међусобно оптужују за повећање интензитета гранатирања и покушаје офанзиве на линији раздвајања. У исто време, групе бивших учесника војне операције организовала је саобраћајну блокаду Донбаса. Као одговор, самопроиглашене републике су увеле спољну управу (национализацију) у украјинским предузећима на својој територији, док је данас лидер ДНР-а Александар Захарченко објавио блокаду Кијева.

Песков: Путин одлучује

У исто време, портпарол Кремља Дмитриј Песков одговарајући на питања новинара о могућности признавања самопроглашених ЛНР-а и ДНР-а, рекао да спољну политику Русије одређује шеф државе. "Могу да кажем једно: према Уставу, спољну политику Русије одређује шеф државе, односно председник Руске Федерације“, нагласио је Песков. Раније су медији, позивајући се на председника Одбора за послове ЗНД Државне думе Леонида Калашњикова, саопштили да је могуће да Русија призна самопроглашене народне републике Доњецка и Луганска у случају почетка војних операција Украјине у региону.

Русија нема намеру да се меша у изборни процес у Француској

Кремљ нема намеру да се на било који начин меша у изборе у Француској, изјавио је Песков. Он је истакао да се Кремљ према оваквим вестима односи "као према искључиво унутрашњем питању Француске". "Немамо намеру да се мешамо у изборни процес у Француској. Ово је земља са којом негујемо односе, без обзира на постојеће проблеме", додао је Песков.

О повећању војног буџета САД

Повећање трошкова одбране у САД је унутрашња ствар Вашингтона, док не доводи до нарушавања равнотеже у области стратешког обуздавања, изјавио је Песков. Раније је амерички председник Доналд Трамп позвао прекидање политике смањивања војног буџета, који је био део буџетског компромиса ове партије Конгреса претходних година. Трамп планира да повећа свој одбрамбени буџет за 2018. фискалну годину за 54 милијарде долара на 603 милијарде долара. САД на одбрану троше више него неке од највећих земаља у свету заједно. "То је искључиво унутрашња ствар САД", рекао је Песков новинарима. Истовремено, он је нагласио да "засад пораст трошкова не доводи до нарушавања постојећег односа у области стратешког обуздавања". Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА