Најновије

"Тешка мисија за Могерини, нико Србима не говори истину"

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је на Балкану, у мисији која је тежа од оне која је довела до нуклеарног договора САД и Ирана.

Вучић и Могерини (Фото: Синхуа)

То пише бивши британски министар за Европу и Балкан Денис Мекшејн за портал Еурактив.
Он наводи да је Могеринијева стигла на Западни Балкан који остаје напроблематичнији регион у Европи и 20 година после "највећег послератног масовног убиства недужних цивила у Сребреници".
- Министри спољних послова и лидери великих европских држава су изгубили интерес да помажу Западном Балкану у проналажењу начина за решавање истрпљујућих конфликата. Више се не јављају ни Берлин, ни Лондон, ни Париз ни Рим. Све је на Могеринијевој која мора да покаже да Европа има начин да успостави коначан мир у том делу Европе - наводи Мекшејн. 
Према његовим речима, '90. година је виђено како национализам може да доведе до отвореног рата и како је више од милион људи "прескочило" Алпе у потрази за мирним животом. 
- Могеринијевој не помажу ни друге европске земље, попут Шпаније, која одбија да призна државност Косову, иако је то учинило 120 држава чланица УН. Фикција да је Косово интегрални део Србије које је на неко време ван ингеренција Београда се више не може схватати озбиљно. Грчка такође Европи отежава живот са својом националистичком реакцијом усмереном према Македонцима - додаје Мекшејн. 
Бивши дипломата истиче да је главни проблем за Могерини "српски реваншизам". 
- Кремљ подржава Србе и жели да постане играч на Западном Балкану. Српски националисти охрабрују српску мањину у Босни и на Косову да одбијају сваку кооперацију и да те државе учине неспособним за функционисање. Срби су укључени и у заверу у Црној Гори, а у току је и кампања за председничке изборе у којој већина кандидата игра на карту тога да су Срби жртве уз тврд став према Косову и Босни. Срби знају да нема шансе да уђу у ЕУ ако остану на политици из '90. година и морају да прихвате да Београд може да влада само Србијом, а не околним државама. Ниједан српски лидер није спреман да каже истину српском народу - истиче Мекшејн. 
Текст закључује тврдњом да ако Могеринијева повратком у Брисел са Западног Балкана убеди друге европске лидере да размисле о "новим путовањима на и са Балкана", онда ће направити прави искорак у региону чија будућност је упитна и као таоца је држи национализам. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА