Најновије

Доктори оштро упозорили: Никад немојте да пијете бруфен, нарочито ако имате више од 40 година!

Како пише HealthyDefinition, британски доктори упозоравају људе, нарочито оне који имају више од 40 година, да не користе најчешће употребљаван аналгетик - бруфен.

Бруфен (Фото: goodwillshop.rs)

Наиме, према мишљењу стручњака, употреба бруфена има више нуспојава него добробити! Штавише, иако врло ефикасно може да уклони бол, бруфен често може да изазове срчане болести.
Још 2005. године Администрација за храну и лекове упозорила је људе да употреба бруфена може да повећа ризик од кардиоваскуларних болести или чак срчаног удара и различитих напада.
Такође су истакли да се ризик од срчаних болести значајно повећава чак и када овај аналгетик користите у кратком временском периоду. Наравно, што се дуже користи, ризик је већи, и не само код људи који већ имају срчаних проблема, већ и код оних који никада нису искусили симптоме.
Употреба бруфена нарочито је штетна за људе након четрдесете године, када се овај ризик енормно повећава, за чак 20 одсто.
Људи не треба да не користе ни нестероидне антиупалне лекове - закључак је студије спроведене на 10 милиона пацијената, која је објављена у Британском медицинском журналу.
Ови лекови заправо садрже неколико лекова у себи, како би имали аналгетичко и антипиретичко својство.
Ублажавање бола на овај начин није вредно повећавања ризика од срчаних болести, упозорили су стручњаци и додали да је боље потражити природно решење, које ће вам, поред аналгетског, пружити још здравствених бенефита.
Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА