Најновије

КАД СЕ ОТОПИ САВ ЛЕД, ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ЗЕМЉА: А судбина Србије је...(ВИДЕО)

Распоред континената и океана на Земљи се кроз милионе година драматично мењао.

Земља (Фото: Јутјуб)

Тренутне обале континената су, у једном смислу, резултат односа залеђености према незалеђености воде на планети. Другим речима, количина воде на Земљи која постоји у облику леда кључни је фактор за то како ће изгледати мапа света. 
Будући да, услед глобалног загревања које изазива човек, све више идемо у будућност са веома врелим данима, што значи и са веома мало леда на планети, и изглед обала ће се мењати. Тамо где је данас обала, биће море, где је полуострво, биће острво, и тако даље.
Велики градови на мору, као што су Лос Анђелес, Мумбај, Шангај, Њујорк, биће прошлост, а неки у "дубокој унутрашњости" постаће ново "море". Научници су направили процену и модел промена обалних линија на основу података које тренутно имају. Кад се отопи сав лед са полова, нестаће, на пример, цела америчка држава Флорида, а Калифорнија ће се преполовити. Стокхолм, главни град Шведске, биће потопљен, као и други градови у Европи.  За све оне који мисле да је ово далека будућност, подсетићемо да се цела једна огромна плоча са Антарктика, Ларсен Ц, тренутно одваја од овог континента, и ускоро ће се претворити у највећи ледени брег на планети. Ово се сада дешава: док читате ово, та ледена маса, дугачка 175 километара, одваја се и почиње да се топи.  Извор: espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА