Најновије

ЗАЕВ ОТВОРЕНО ПРЕТИ: Правићемо владу и без председника!

Бивши председнички кандидат опозиционе македонске СДСМ Зорана Заева поручује да та странка може да формира владу и мимо председника Ђорђа Иванова.

Заев (Илустрација: Правда)

Он одбија да Заеву повери мандат за састав владе.
Иванов није кључни фактор у формирању власти, тврди Фрчковски и истиче да парламент може да конституише већину и формира владу, али је пре тога неопходно изабрати председника Собрања.
Фрчковски каже да је наопходно поштовати Устав, те да је у складу са највишим државним актом немогуће игнорисати већину бирачког тела од 620.000 гласача и 67 мандата, колико је Заев обезбедио у скупштини на последњим парламентарним изборима. 
"Свидело се то некоме или не, демократски узуси се не могу прескочити, а ти гласови се не могу дезавуисати", рекао је Фрчкоски. 
Он сматра да је Иванов одбијањем да мандат за формирање нове владе додели Заеву практично извршио политички "суицид" и да му понестаје маневарског простора. 
Иванов је непосоредно након децембарских избора мандате за састав нове владе доделио бившем премијеру лидеру ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевски, али су његови покушаји да направи коалицију са најутицајнијом албанском партијом ДУИ пропали 
Иначе, ВМРО-ДПМНЕ је на ванредним парламентарним изборима у децембру освојила 51 мандата, док СДСМ има 49. 
СДСМ је у међувремену успела да испреговара коалицију са две албанске партије, ДУИ И покретом БЕСА, а део договора је такозвана Тиранска декларација, којом се Албанцима у Македонији значајно повећавају права. 
"Албанци нису фактор ове приче", тврди Фрчкоски и каже да је и ВМРО-ДПМНЕ Груевског у претходним преговорима са ДУИ прихватила "албанску платформу", чак, како тврди, И више него Заев. 
Тренутно, тврди, нема говора о промени химне и о уставном питању албанског језика. 
Као проблем истиче то што се, како наводи, "упалила идеолошка сијалица", када је у целу причу умешана Тирана. 
Тврди, међутим, да је то пропаганда и интерес људи из ВМРО-ДПМНЕ, који знају да ће морати да одговарају након доласка нове власти. 
Он додаје да СДСМ неће одустати, упркос протестима грађана. 
Ово је, каже Фрчкоски, нешто као болест која мора да се прележи, а читава сигуација га, напомиње, подсећа на ону из 1990, 1991, 1992, након распада бивше Југославије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА