Најновије

ХРВАТИ РЕАГОВАЛИ НА АМЕРИЧКЕ КРИТИКЕ: "Ни говора о усташтву..."

Поводом извештаја Стејт департмента о стању људских права у Хрватској за 2016., у којем су изнесене бројне критике хрватска Влада је саопштила да је та земља усвојила највише стандарде заштите људских права, као и да је одлучна да их и даље промовише, а посебно када је у питању заштита права националних мањина.

Усташе (Илустрација: Правда)

У извештају Стејт Департмента је наведено да су социјална дискриминација, насиље према припадницима етничких мањина, женама и деци, као и корупција највећи проблеми у кршењу људских права у Хрватској.
Хрватска влада је навела да је у погледу неких подручја која се у извештају перципирају као проблематична потребно истаћи да су она била наглашавана и у извештајима Стејт департмента за Хрватску и током ранијих година.
- Извештај у односу на Хрватску даје преглед и оцену стања људских права, од којих је низ подручја оцењен позитивно. Република Хрватска усвојила је највише стандарде заштите људских права ратификујући темељне међународне инструменте.
Та чињеница је потврђена и кроз чланство Републике Хрватске у свим међународним организацијама, а посебно чланством у Еуропској унији - навела је хрватска влада, преноси регионална тв Н1.
Влада је такође саопштила да је одлучна у даљњем промовисању и заштити темељних права, посебно наглашавајући "заштиту права националних мањина чему доприносе и заступници националних мањина у Хрватском сабору као део парламентарне већине".
У саопштењу се наглашава да је хрватска Влада "јасно осудила све догађаје који су представљали кршење појединих људских права, зајамчених Уставом и хрватским законодавством и предузела је значајне кораке како би казнила починиоце што се изричито наводи и у извештају Стејт Департмента. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА