Најновије

ЗАЕВ ПРИЗНАО ДА ПРАВИ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Више нема сумње да Шиптари своје опасне планове желе да остваре преко Македоније!

Лидер Социјалдемократског савеза за Македонију (СДСМ) Зоран Заев, који са шиптарским партијама хоће да формира владу у Скопљу, признао је да прави "велику Албанију".

Заев (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за ХРТ у недељу увече шокирао изјавом да Македонија није македонска, већ албанска.

Само потпис у Тирани

- Македонија није само земља Македонаца, већ и Албанаца. Ако јавно нападнете грађане који чине више од 20 одсто становништва Македоније, они ће се бранити - истакао је Заев. Он је признао да је услове албанских партија, које је прихватио да би с њима формирао владајућу коалицију, диктирао албански премијер Еди Рама. - Разлог зашто нисам добио мандат оправдавају тиме да је та декларација албанских партија потписана у Тирани. Међутим, она је састављена у Македонији као део њихових предизборних програма. Само су се састали у Албанији како би се све странке албанског блока окупиле на једном месту - рекао је лидер СДСМ. У складу с том албанском платформом, Заев планира да изведе федерализацију земље, промени државна обележја и прилагоди их албанским, промени новчанице и изједначи албански и македонски језик. - Све су то ствари о којима ћемо причати. Зашто је проблем да се о томе разговара? - питао је лидер СДСМ. Иако у јавним наступима Србе назива братским народом, Заев је признао да Србију намерава да оптужи за геноцид над Албанцима у Македонији, који се наводно десио у периоду од 1912. до 1956. - Постоји једна формулација у којој се осуђују војске из прошлог века због убијања цивила. У томе нема ништа лоше. Неки алудирају на то да је то била српска војска, неки да су то биле немачка, италијанска или бугарска војска, и то за време фашизма и Другог балканског рата. Било како било, осуђивање да су војске убијале цивиле није ништа страшно - рекао је Заев. На питање новинара да ли се плаши сукоба у Македонији, Заев је одговорио да се то вероватно неће догодити. - Сви се тога бојимо, али сам уверен да се то неће догодити. Да је требало да се догоди, догодило би се много раније. Преговорима смо дошли до овога. Срећан сам и поносан што смо хемијском оловком и гласом скинули режим са власти. Не мора да се лије крв да би пао режим - навео је Заев.

Бесрамне лажи

Његов интервју на ХРТ осудила је цела македонска јавност. У коментару у листу "Република" Заева су назвали издајником. - Заев је издао националне интересе. Бесрамно и упорно лаже. Велика је срамота што неко ко жели да преузме власт у Македонији не познаје историју сопствене земље и народа. Јер се тачно зна ко је и када терорисао Македонце - наводи "Република". Тај лист је додао да Заев преувеличава број Албанаца у Македонији и тврди да их има мање од 20 процената. - Једини циљ му је да се докопа власти, па макар то било на штету сопственог народа - пише у коментару. Подсетимо, председник Македоније Ђорђе Иванов одбио је прошле среде да мандат за формирање владе повери Заеву, иако он са три албанске странке има већину од 67 посланика у парламенту са 120 места. Иванов је навео да му устав ни савест не дозвољавају да мандат да некоме ко је прихватио планове прављене у другој земљи. Његова одлука је у складу са мишљењем већине Македонаца, који не желе албанску владу у Скопљу, чак ни они који су гласали за Заева. Чак га и његови бирачи осуђују што је прихватио услове три албанске партије - Демократске уније за интеграције (ДУИ), Бесе и Алијансе за Албанце. Сматрају да ће такозвана тиранска платформа довести до цепања земље и да ће Македонци изгубити свој идентитет. На месту премијера радије би поново видели Николу Груевског, чија је ВМРО-ДПМНЕ и добила највећи број гласова на децембарским изборима. Груевски је одбио да прихвати шиптарске услове, па су му Албанци ускратили подршку и окренули се Заеву.

Груевски: Или нови избори или одбацивање Раминих услова

Бивши премијер Македоније, лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски изјавио је да за решење кризе у земљи постоје два пута. Један је расписивање превремених парламентарних избора у мају, а други да се Зоран Заев одрекне албанске платформе. - Најбољи излаз су превремени парламентарни избори. Прихватање платформе створене у другој држави и на иницијативу стране владе није у складу са нормалним токовима политике у било којој земљи на свету - нагласио је Груевски. Он је, говорећи о такозваној тиранској платформи, рекао да је сигуран да је она донета под покровитељством албанског премијера Едија Раме. - Партија Беса је навела да је иницијатива и све што се догодило стигло од албанске владе и премијера Раме. Признали су да су албанске партије из Македоније биле позване у Албанију да разговарају о платформи и да је на крају прихвате. Заједно су стали иза платформе осмишљене у другој држави, која се односи на нашу државу - истакао је Груевски.

Истекао рок за расписивање локалних избора

Рок за расписивање локалних избора у Македонији истекао је јуче, а они нису расписани. Проблем је у томе што председник скупштине још није изабран иако је парламент конституисан. Према македонском уставу, само председник скупштине може да распише локалне изборе. Наиме, конститутивна седница парламента одржана је 30. децембра и на њој су само верификовани мандати посланика. Заседање на којем је требало да буде изабран председник било је заказано за прекјуче, али није одржано. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА