Најновије

Србија шпијунирала НАТО?!

Србија имала своје шпијуне у НАТО за време бомбардовања?

НАТО (Фото: nato.int)

Генерал Јован Милановић у књизи „Србија и НАТО” која је објављена 2015. године признао је да је имао десетине шпијуна највишег ранга у структурама НАТО!
- Ја сам, можда, један од људи у Србији, један од официра или генерала који је најдуже био у рату са НАТО-ом. Упућен сам на обавештајни задатак у Брисел одлуком Врховног савета одбране, почетком 1995. године, након процене на највишем државном нивоу, да ће у догледном периоду предстоји, кад се стекну услови или кад они буду испровоцирани, борбена дејства, односно, агресија бити пренета на територију Србије. Мој задатак је био да направим обавештајну мрежу у структурама НАТО, ЕУ, Партнерства за мир и других институција у Бриселу које се баве геополитиком. Ја сам тај задатак извршио - каже у књизи генерал. Он у наставку наводи да је до краја 1998, до почетка планиране агресије, обавештајна мрежа, коју сам створио постала бројна.
- Бројала је више десетина људи највишег дипломатског ранга у НАТО-у и другим бриселским дипломатским мисијама. Француски генерал, шеф њихове војне делегације у НАТО, жестоко се противио изради планова за агресију и одбијао ангажовање Француске у том злочиначком подухвату. Првог октобра сам позвао мајора Бинела у један ресторан са циљем да добијем изворни план агресије, и рекао сам му следеће: „Знам датум агресије, знам објекте, циљеве, знам фазе, знам снаге итд.“. Погледао ме је и питао: „Шта не знаш“? Ја му кажем да знам све. „Па шта ти треба?“ Бинел је своје одрадио. Иако је била безмало поноћ, морао сам да изађем из куће. Понео сам две кесе. Једна кеса је била са стварним ђубретом, а друга је била са неким помешаним папиром, у којем су били планови НАТО - каже он.
Коментаришући ове наводе војни аналитичар, Владе Радуловић каже да је уверен да ми јесмо имали достављаче информација, који су нам током бобмардовања били драгоцени.
- Ми сигурно јесмо имали одређене информаторе у структурама НАТО-а и то је тачно. Постоје и неки људи попут француза Пјер Анри Бинела који је одлежао затворску казну због тога, написао књигу и промовисао је у Београду. Имате ту и људе око нашег амбасадора СРЈ бившег, помиње су и Југослав Петрушић. Можда је мало претенционзно рећи да смо имали десетине шпијуна, али да смо имали достављаче информација, јесмо јер на крају имамо очит резулат, а то је заштита технике и људства које смо ми, након 78 дана бомбардовања, нарочито на Косову имали минималне губитке. Све то говори да је ту било људи који су помагали Југославији и нашим оружаним снагама давали информације- каже Радуловић. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА