Најновије

Вучић: Да сам ја рекао нешто о уједињењу Срба у региону, "висио" бих у Бриселу уместо застава!

Премијер и изабрани председник Александар Вучић рекао је да изјаве у вези са уједињењем Албаније и Косова остају само у домену жеља, али је замолио њихове протагонисте да не излазе у јавност са тако нечим, јер то не доприноси добрим односима у региону.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је на конференцији за штампу рекао да је то реаговање Србије на изјаву албанског премијера Едија Раме и истакао: "Да сам ја изјавио нешто о уједињењу свих Срба у региону, окачили би ме у Бриселу уместо застава које тамо стоје".
Изјаве у вези са уједињењем Косова и Албаније не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима. Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити без обзира на нечије жеље.
"Ми никога нећемо да вређамо, нећемо да претимо никаквим изјавама. Размишљамо пре свега о економском напретку Србије", рекао је Вучић у вези са недавним изјавама албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова.
Премијер је последње изјаве о уједињењу Косова и Албаније окарактерисао као претње, јер, приметио је, не може се остварити уједињење свих Албанаца ако се не уђе у сукоб и то са неколико држава у региону.
Вучић је зато рекао да моли све да не дају такве изјаве, да је ово време информација и технологије где се све чује и зна и није у "ограниченој употреби, те је стога после тако нечега тешко разговарати о пријатељству".
- Србија не размишља о прекиду дијалога у Бриселу упркос оваквим претњама, јер је важан и увек мора да се разговара. Србија је увек спремна за наставак разговора, прецизирао је Вучић и поновио да понекад не разуме људе из региона како се изјашњавају по одређеним питањима.
Вучић је указао да на данашњи дан буџет Владе има суфицит од 20,4 милијарде динара, да предстоји исплата другог дела пензија, али да ће април завршити у суфициту. Подсетио је да је усвојеним буџетом и планом ММФ-а предвиђено да имамо 53 или 54 милијарде дефицита.
"Већим приходима и нижим расходима успели смо да уштедимо 470 милиона евра у прва четири месеца", објаснио је премијер, и истакао да на основу тих резултата сада можемо да улажемо новац и подстичемо развој одбрамбене индустрије, чија ће "ињекција" коштати 43 милиона евра.
Напоменуо је да је у плану и повећање пензија, али и додао да један одсто повећање пензија значи 40 милиона евра.
Фабрике одбрамбене индустрије Србије добиће у наредном периоду "директну инвестициону инјекцију" од 43 милиона евра из републичког буџета како би унапредиле своје пословање, и како би са очекиваних 550 милиона евра ове године, извоз до 2020. износио 750 милиона евра, рекао је Вучић.
На конференцији за медије после састанка са директорима осам привредних друштава одбрамбене индустрије Србије, јавним предузећем Југоимпорт СДПР и три ремонтна завода, премијер је рекао да би новац који држава троши за капитална улагања требало да буде већи и да се користи паметније, односно на начин да се у будућности врати кроз већа примања радника и веће профите радника.
"Зато смо данас имали важан састанак са представницима свих фабрика наменске индустрије, свих ремонтних завода, опитних центара, прибојским ФАП-ом и свих осам основних фабрика, са изузетком Крушика, који у овом тренутку није тражио новац, јер су запослили више од 1.000 људи у односу на претходни период и раде добро", рекао је Вучић.
Како је додао "Застава оружје" из Крагујевца требало би да добије 9,7 милиона евра, "Прва петолетка" из Трстеника 3,5 милиона евра, "Телеоптик" из Земуна 6,8 милиона евра, "Слобода" из Чачка два милиона, "Милан Благојевић" из Лучана 4,4 милиона евра.
За изградњу зграде нове фабрике "Први партизан" из Ужица добиће четири милиона евра, прибојски ФАП 2,5 милиона евра, Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" из Батајнице четири милиона евра, Техничко-ремонтни завод из Чачка три милиона евра и Техничко-ремонтни завод из Крагујевца два милиона евра.
Премијер је додао да за "Прву искру" из Барича у овом тренутку није потребан новац јер је, како је рекао, већ раније уложено у ту фабрику.
"Све укупно то је око 42,5-43 милиона евра, што је директна инвестициона инјекција у нашу наменску индустрију, која није дошла од произвођача, већ од државе и то држава може да уради када има здраве јавне финансије", рекао је Вучић.
Вучић је истакао и да ће у нова три објекта у опитном центру у Никинцима бити уложено 174 милиона динара, односно око 1,5 милиона евра.
Одговарајући на питања новинара Вучић је рекао да се од извоза производа одбрамбене индустрије ове године очекује 530-550 милиона евра, и да је план, на основу направљених рачуница, да до 2020. то буде 750 милиона евра.
Сазнајте ОВДЕ какав се то најновији циркус одиграо у Скупштини која је наставила са радом после дужег времена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ оптужује Алекснадра Вучића и СНС да врше удар на СРС и поткупљују њихове функционере.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА