Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Говор мржње у Хрватској креће од политичара!

У Хрватској расте говор мржње. Подстичу га политичари, а онда га медији и друштвене мреже шире даље.

Графит мржње у Дубровнику (Фото: Јутјуб)

Забрињавајућа је дискриминација националних мањина, ситуација са слободом медија у Хрватској, док национализам ескалира у предизборно време, закључује немачки медијски сервис Дојче Веле. 
Говор мржње у Хрватској креће од политичара. "Амнести Интернешнал" упозорава да хрватски судови затварају очи пред насиљем над мањинама. Двогодишње истраживање грађанског удружења "ГОНГ" јавља да тзв. рубни медији највише распирују мржњу према мигрантима, хомосексуалцима и Србима.
Ту се истичу портал "Дневно" и ТВ емисија "Бујица" хрватског ултрадесничара Велимира Бујанеца. ТВ водитељ поздравља "Хрватице, Хрвате и поштене Србе", док хушкачки портал објављује да су мигранти мање интелигентни, долазе из другачијих култура које силовања сматрају пожељним понашањем.
Српско народно вијеће је у годишњем билтену упозорило на ерупцију говора мржње кроз медије, поруке политичара и свештеника, као и на спортским теренима. Буја и стварно, физичко насиље, па СНВ бележи да је у том смислу дискриминација за само годину дана порасла за чак 57 посто.
Срби, који су пред "Олујом" избегли из Крајине, лети се враћају у родне домове па се сликају са запаљеним хрватским заставама и објављују слике на Фејсбуку, уз увреде изречене на рачун хрватске нације. Докони деветнаестогодишњак наручује налепнице које приказују стабло на којем се љуљају обешени људи с текстом "Српско обитељско стабло", па их лепи по Вуковару, граду у којем Хрвати и Срби живе једни поред других, а не једни с другима, пишу Немци.
Социјални педагог Јулијана Адамовић каже да оно што у другим градовима пролази испод радара, у Вуковару буде посебно наглашено.
- Такозвана прогресивна Хрватска бурно реагује на сваки говор мржње према мањинама, док је говор мржње упућен према већинском народу постао готово ствар престижа и сматра се самокритиком. С друге стране, тзв. десна Хрватска реагује само на говор мржње упућен већинском народу. И то, најчешће истим таквим говором, према националној мањини из које, уверени су, долази аутор анонимног графита или особа која је уништила или оштетила државне симболе - каже Адамовић.
Она сматра и да српска деца, захваљујући "својим" школама, одрастају одвојено од хрватске, па ниједни немају прилику да упознају "оне друге".
На друштвеним мрежама се води прави виртуелни рат, пун увреда на рачун појединаца, група и целог народа. Адамовић каже да се често догађа да се усмереност на злочине над Хрватима сматра непотребним подизањем националних тензија.
- Добрим делом и јесте, јер се ради о селективном приступу. Исте такве злочине почињене према припадницима српске националне мањине потенцирају до неслућених размера, опет не водећи рачуна о сопственој склоности селективности - каже Адамовић и додаје да и леви и десни узимају улогу тужитеља, судије и крвника. Као посебно иритантан, издваја говор мржње према имигрантима, па чак и људима који генерацијама живе у Хрватској, а пореклом су из Босне и Херцеговине.
Научнике ипак више од ставова грађана забрињава недоследна судска пракса у којој неки судови ослобађају, а други кажњавају оне који промовишу фашистичке режиме и говор мржње.
Прочитајте ОВДЕ и шта то Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику, жели да објасни Србима.
Извор: Дојче Веле/Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА