Најновије

ЕУ се "диже коса на глави": Сви се прибојавају Ле Пенове, али он је "још гори"?

Замислите да вам један од председничких кандидата у предизборној кампањи поручи "Кашљаћете крв, ако изаберете неког другог!"?! Сматра и да је Косово неправедно отето од Србије, и залаже се против НАТО, а за скидање санкција Русији...

Жан Лик Меленшон, председнички кандидат на француским изборима (Фото: Јутјуб)

Француска данас у првом кругу избора бира председника земље, а међу 11 кандидата најоштријом реториком и најрадикалнијим ставовима издвојило се двоје кандидата: Марин Ле Пен и Жан Лик Меланшон. 
Иако су са потпуно супротних, крајњих страна политичког спектра, Европској унији се диже коса на глави на саму помисао да би неко од њих двоје могао да наследи Франсоа Оланда.
Док се о Ле Пеновој мање-више све зна, Меленшон је тек последњих недеља постао занимљив светској јавности. Захваљујући својој паметној и агресивној кампањи на друштвеним мрежама, овај ултралевичар винуо се међу прва четири кандидата који се с правом надају другом кругу.
У случају да њих двоје уђу у други круг, кристално је јасна једна ствар: ЕУ ће се наћи на искушењу према којем је Брегзит мачји кашаљ. У тој једначини постоји једна непозната. Ле Пенова је позната: ксенофобна, антиевропска десничарка. А непозната је Меланшон.
Жан-Лик Меланшон себе види као трн у оку социјалиста и естаблишмента. Са својом групом „Непослушна Француска", увек је на челу демонстрација против француских реформи или против европске дужничке политике. У раној младости привула су га екстремно левичарске идеје, које су остале у сржи његовог политичког схватања и дан-данас. Тако је француском народу на скупу у Лилу 12. априла поручио:
- Кашљаћете крв ако изаберете неког другог!
Рођен у Танџиру, мароканском лучком граду, Меланшон у потпуности оправдава свој врели медитерански темперамент, често прелазећи танку границу између радикалног и опасног става. По уверењу заклети троцкиста, постао је најмлађи члан француског сената са свега 25 година. ово му је друга кандидатура, а 2012. заузео је четврто место и наметну се као "моћан говорник". Диви се покојним Угу Чавезу, председнику Венецуеле, као и Мао Цедунгу, некадашњем лидеру Кине.
У ову кампању унео је неке новитете који нису прошли незапажено, па је тако неколико дана пред изборе уз помоћ холограма истовремено говорио у седам градова Француске, и то пуних сат и по времена. То је још једна ствар код Меланшона: воли да прича.
Оно што му нико не може замерити, па чак и најжешћи критичари, јесте умеће у дуелима. Брзо размишља, одлично избеава трик-питања водитеља, а Макрон, Ле Пенова и Фијон не могу да се носе с њим, пише "Фигаро".
Француска има две рак-ране: безбедност и незапосленост. Меланшон је рекао да се једна може решити одмах, а друга, постепеним радом. На моментално решавање мислио је када је реч о незапослености, и за то има радикалан план: стопа од 100% пореза за богате, односно ооне који зарађују више од 360.000 евра годишње, и уз зајмове убрзо створити фон од 100 милијарди евра.

Сматра да је Косово неправедно отето од Србије

- Треба ли да заборавимо да смо машинеријом НАТО од Србије откинули Косово које не признаје огроман број земаља, односно већина човечанства? Треба ли занемарити чињеницу да Албанија с једне стране, Грчка и Бугарска свака са своје, показују прстом на Македонију и одређују део као да је то њихова територија? - говорио је Меланшон пред 70.000 људи у Марсељу.
Снажно се залаже за излазак из НАТО алијансе, коју назива "смртоносним ланцем уништења". Залаже се за укидање санкција Русији, а нема ништа против Владимира Путина. Не подноси Немце, а пре две године чак је написао књигу "Бизмаркова харинга", у којој тврди да је Берлин поново постао империјалистичка претња.
Деценијама био у умереној Социјалистичкој партији, као посланик и члан владе. Напустио ју је 2008. са доласком Оланда, са којим је дошло до политике приближавања центру. Сада предводи коалицију радикално левих политичких покрета међу којима је и француска Комунистичка партија. Жестоки је противник “центристичке политике слободног тржишта”.
Споразум о слободној трговини Француске и САД сматра “енциклопедијским примером глобалне експлоатације”. Ангели Меркел је 2014. путем Твитера поручио да “зачепи уста и остави слободну Француску на миру”, након што је немачка канцеларка француске реформе оценила као “недовољно добре”.

Ноћна мора за ЕУ

Радикални левичар права је ноћна мора инвеститора, нарочито након иницијативе да Француска употреби свој утицај како би спровела "оштре реформе" у корист привредног раста.
Ако реформе пропадну, Меланшон има план Б: стављање чланства у ЕУ на референдум. Због тога је "Франс прес" потенцијални окршај Меланшона и Ле Пенове у другом кругу назвао "кошмарним сценариом за финансијска тржишта Европе".

Може ли да победи?

Анкете показују да шансе за други круг имају четири кандидата: центирста Емануел макрон (25%), ултрадесничарка Марин Ле Пен (23%), док Меланшон и бивши премијер Франсоа Фијон варирају између 20 и 23 процента подршке. Варијације су следеће: макрон би у другом кругу требало да победи било кога од њих троје, тврде анкетари, али уколико бивши банкар којим случајем не прође у други круг, а Меленшон у томе успе, све би било могуће.
Прочитајте ОВДЕ зашто су Американци у паници ако Ле Пенова буде победила? Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА