Најновије

КУВА СЕ: Северна Кореја хапси Американце!

Трећи амерички држављанин ухапшен је и остаће у притвору у Северној Кореји, јавља јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

Корејско-амерички професор у својим педесетим годинама, идентификован под презименом Ким, боравио  је у Северној Кореји месец дана да би разговарали о активностима помоћи и задржан на Међународном аеродрому Пјонгјанг баш када је хтео да напусти Северну Кореју, јавила је агенција.

Реч је о некадашњем професору Јанбијан универзитета за науку и технологију, навела је Јонхап речи неименованог извора. Овај кинески универзитет има сестрински универзитет у Пјонгјангу. 

Званичник јужнокорејске Националне обавештајне службе каже да није био свестан овог хапшења. Разлог за хапшење је још увек нејасан, а досад није било коментара од америчких власти.

Северна Кореја, која је критикована због кршења људских права, користила је у прошлости задржавања Американаца да извуче посете високих званичника из Сједињених Америчких Држава, са којом нема формалне дипломатске односе. Северна Кореја већ држи два Американца.

Ан Чан-ил директор Светског Севернокорејског истраживачког центра у Сеулу, рекао је да Север "изгледа да намерава да користи професора Кима као средство у преговорима", имајући у виду актуелне лоше односе између две земље.

Према Ројтерсу, Ото Вормбијер, 22-огодишњи студент, задржан је у јануару прошле године и осуђен на 15 година тешког рада због покушаја крађе пропагандног банера. У марту 2016. године, Корејо-американац Ким Донг Чул (62) осуђен је на десет година тешког рада сбог субверзивних активности. Амерички мисионар Кенет Бае био је ухапшен 2012. године и осуђен на 15 година тешког рада због злочина против држава, али је ослобођен две године касније. 

Од 2009. године више 10 држављана задржано је у Северној Кореји по оптужницама за антидржавно деловање и друге неспецифичне злочине. 

Северни Корејци су спремни да потопе америчког носача авиона "Карл Вилсон" у Јапанском мору, а о томе видите ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА