Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: Усташки грб на Јасеновцу? Ма дајте, то је озакоњено пре пуно, пуно година!

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас, након комеморације жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац, да му је жао што нема јединствене комеморације, уз тврдњу да у Хрватској нема релативизације усташтва.

Андреј Пленковић (фото: Јутјуб принтскрин)

„Жао ми је. Чињеница да ће бити три комеморације, уз све поштовање оној која је била јуче и оној која ће се одржати сутра, представља поруку да морамо сви заједно да учинимо напоре како бисмо у будућности имали јединствене и заједничке комеморације, јер жртве злочина који су овде почињени то заслужују“, одговорио је Пленковић на питање новинара је ли му жао што ни ове године нема јединствене комеморације.
Како преноси агенција Танјуг, у Спомен-подручју Јасеновац данас је под покровитељством Хрватског сабора одржана службена комеморација жртвама тог усташког концентрационог логора, којој је присуствовао премијер Андреј Пленковић са министрима и на којој није било говора, а комеморацији није присуствовала председница Колинда Грабар Китаровић.
На питање новинара шта је са плочом ХОС-а у Јасеновцу на којој је усташки поздрав „За дом спремни“, наводи агенција, Пленковић је одговорио да је грб тог удружења озакоњен.
„Тај грб је озакоњен и допуштен пре пуно, пуно година, потврђен од стране влада више политичких опција. Тај поздрав није ниједан од оних поздрава које је користила хрватска војска и хрватски бранитељи у Домовинском рату“, рекао је хрватски премијер, преноси Танјуг.
Агенција подсећа да је антифашистички активиста Игор Премужић, који је са својим колегама протествовао преко пута споменика Камени цвет, раширивши транспарент са натписом „Уклоните усташки поздрав“, изјавио је да Влада и све институције под хитно треба да уклоне злочиначки усташки поздрав са плоче у Јасеновцу. Милорад Додик је испалио амбасадорку САД, она му пружила руку, а он је изигнорисао. О томе више ОВДЕ. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА