Најновије

РАКОВИЋ: Косово кренуло и у физички процес присвајања српских светиња и то ће трајати

Историчар Александар Раковић оцењује за Косово онлајн да су косовске власти “са речи прешле на дела” и да су сада почеле и са физичким присвајањем српске културне и духовне баштине.

Високи Дечани (Фото: Манастир Високи Дечани)

Раковић каже да су Албанци последњих 30 година чинили све како би се у "историографском" смислу припремили и на физичко присвајање српских светиња.

“Сада је почео тај процес присвајања и тај поступак ће трајати. Прво ће почети да присвајају мање цркве, да би на крају кренули и на оне најважније српске светиње”, истиче Раковић.

Он каже да је припреми физичког отимања имовине СПЦ започела прекрајањем историје кроз разне псеудонаучне радове, а затим и историјске уџбенике.

“Високе Дечане су зидали Албанци, Грачаница и Богородица Љевишка су католичке цркве... Оно о чему су писали сада почињу да освајају”, каже Раковић и додаје да је овај сценарио већ виђен у Црној Гори, али да тамо није прошао зато што Срби чине већину становништва.

“Овде немају тај проблем јер су Србе већ протерали”, објашњава Раковић.

Према његовим речима значајну улогу у свему има и римокатоличка црква.

“Циљ је да се "докаже" како је све на простору Косова и Метохије албанска баштина. Отуда је и логично да већи део те баштине приписују римокатоличкој цркви која је већ исказивала претензије према српским светињама на Космету. Дефинитивно сматрају да је сада прави моменат да започну реализацију идеје религијског интервенционизма”, истиче Раковић.

Он подсећа да простор Космета није и једини у регион са великим бројем цркава и манастира СПЦ.

Али, истиче, држава нигде не отима богомоље.

окружењу Србије са великим бројем цркава СПЦ, али да се ни у једној од тих држава богомоље не отимају.

“У Мађарској СПЦ има велики број светиња, али без обзира на то што је тамо мало Срба, власти не отимају цкрвену имовину. Чак је и у Хрватској сличан случај. Успели су да протерају Србе, али су зато њихове светиње остале и нико их не дира”, каже Раковић и додаје да је велко питање на који начин је могуће заштитити имовину СПЦ на Косову.

“Имамо непријатеља који је бескурпулозан, агресиван и спреман да примени свакојаки вид силе. Не знам да дам одговор на питање како да се организује одбрана наших светиња”, признаје Раковић.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА