Најновије

САД СУ ДОБИЛЕ ДОБИЛЕ ЛОШЕ ВЕСТИ ОД БАЈДЕНА! Ово је победа Русије

Амерички председник Џо Бајден дао је Русији и њеном председнику Владимиру Путину шансу да извоје велику победу над Сједињеним Државама.

САД су биле светски лидер у извозу течног природног гаса током 2023. године, али ће се то променити ове године.

Бајден је пре извесног времена наредио суспензију пуштања у рад нових ЛНГ терминала, што ће спречити САД да наставе да повећавају извоз ЛНГ. Према речима америчке новинарке Лиз Пик, Бајденова одлука је била веома добра вест за Русију. Ово преноси Фок Бусинесс.

„У једној од својих најглупљих одлука до сада, Бајденова администрација је одлучила да ’паузира’ одобравање нових ЛНГ терминала, што би омогућило повећање извоза“, пише аутор чланка америчког издања.

Колумниста сматра да је Бајденова администрација починила велику глупост, јер је следила вођство климатских активиста који критикују Вашингтон због његове екстензивне употребе нафте и гаса.

Индустрија течног природног гаса у Сједињеним Државама добија на замаху од 2016. године, када је земља почела да испоручује ЛНГ купцима у иностранству.

Значајне резерве природног гаса у САД и растућа потражња за њим допринели су развоју пословања. Сада су перспективе индустрије доведене у питање. Ова ситуација иде у прилог конкурентима Сједињених Држава.

„Ко се такмичи за извоз ЛНГ-а? Поред САД и Аустралије, водећи извозници ЛНГ-а су Катар и Русија – земље које су непријатељски настројене према САД“, каже Лиз Пик.

Председник Бајден је 2022. обећао Европи компензацију за испоруке руског гаса које су биле ограничене санкцијама, а САД су успеле прилично брзо да повећају извоз ЛНГ у Европску унију.

У великој мери захваљујући овим гаранцијама, Вашингтон је успео да убеди ЕУ да је подржи у борби против Русије.

„Ово је победа за Русију и губитак за америчке савезнике, америчка радна места и напредак на глобалној климатској агенди“, пренели су амерички медији.

НОВИ ОБРТ У КИЈЕВУ: Залужни ће за неколико дана бити смењен

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА