Најновије

ПОКУШАЈ ЗАУСТАВЉАЊА СРПСКЕ ДОМИНАЦИЈЕ: ФИНА у потпуности мења правила ватерпола!

Ватерполо ће ове године претпрети много промена које ће утицати на игру, а своје мишљење о томе дао је и селектор "делфина" Дејан Савић.

Златни "делфини" (Фото: Синхуа)

Међународна пливачка федерација (ФИНА) одлучила је да од овог лета у великој мери промени правила у ватерполу, па ће овај спорт претрпети чак осам промена. Међу њима су и смањење димензија терена, смањење броја играча са 13 на 11, смањење напада са 30 на 25 секунди, време искључења са 25 на 15... Ово ће у великој мери утцати на спорт у којем је српска репрезентација последњих година неприкосновена, и то све под командном палицом селектора Дејана Савића. Управо он је имао шта да каже о новим правилима које ФИНА уводи. - Губимо два човека и ако остану три искључења све постаје замршено. Било је идеја да то важи само за Олимпијске игре, али ФИНА тражи да сва такмичења под њеном јурисдикцијом буду са тим параметрима - рекао је Савић за Спортски Журнал. Ипак, он верује да ће Србија бити спремна за напад од 25 секунди, уместо досадашњих 30.
- Наравно, у предности је онај ко се први прилагоди. Радили смо на томе и верујем да ћемо да одговоримо том изазову. Савић је додао и да оваква промена правила није хумана за играче. - Напори ће за играче бити далеко већи. Ако остану само три личне за очекивати је критеријум који би раније прекршаје за избачаје сада претварао у обичан фаул. Игра би постала тврђа и напрезање би било веће. Шта ће све то значити за играче, не треба да говорим - поручио је Савић и на крају закључио: - Како ћемо, са којим снагама уопште стизати до последње четвртине? Не заборавите да ће играчи на полувремену имати и два минута мање за одмор. Да кажем, у најмању руку, да није хумано - истакао је селетор Србије.

Промене у ватерполу

1. Смањење терена са 30 на 25 метара
2. Смањење броја играча са 13 на 11
3. Смањење напада са 30 на 25 секунди
4. Време искључења са 20 на 15 секунди
5. Укупно два тајм аута уместо четири
6. Одмор између друге и треће три уместо пет минута
7. Топљена лопта голмана није петерац него контрафаул
​8. После корнера, нови напад 15 уместо 30 (25) секунди
Извор: Спортски џурнал, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изјаве ватерполиста након освојеног злата у Рију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА