Најновије

БРУТАЛНО ГАЗЕ ПРАВА РАДНИКА: 20 кривичних пријава против послодаваца, а ево колико треба да добијете за рад празником!

БEOГРAД - Mинистар за рад, борачка и социjална питања Aлександар Вулин упозорио jе данас послодавце да не избегаваjу закон и да радницима исплате одговараjуће надокнаде за рад на празник, наводећио да jе инспекциjа поднела више од 20 кривичних приjава против несавесних послодаваца током ускршњих празника.

Александар Вулин (фото: Јутјуб принтскрин)

Oн jе у изjави Танјугу рекао да jе за време васкршњих празника инспекциjа рада проверила да ли су одговараjући доприноси уплаћивани радницима, да ли су приjављени радници и да ли им jе исплаћен рад за празнике.
- Контролисано је 236 послодаваца код којих је запослено 2.074 радника. Код 134 радника открили смо да нису уопште пријављени, а нажалост не мали број радника није добио одговарајућу накнаду за рад на празнике. Због тога смо поднели више од 20 кривичних пријава и значајан број прекршајних пријава - казао је Вулин. Он је рекао да су многе мере предузете против несавесних послодаваца. - Желим још једном да упозорим послодавце да ћемо у јуну проверити ко је све радио за празнике и да ли су одговарајуће надокнаде исплаћене онима који су радили за празнике. Немојте покушавати да изиграте закон, држава ће бити ту да провери како и шта радите и водите рачунао вашим радницима. Од њих живи држава, али живите и ви - поручио је Вулин. Иначе, Закон о раду предвиђа да за рад празником запосленом мора бити исплаћено минимум 110 одсто више од основице. Тако, ако неко има дневницу од нпр. 1.000 динара, он ће за рад на дан државног празника добити дневницу од укупно 2.100 динара. Али, ако је рад празником истовремено и прековремени рад, онда радник мора да добије додатно увећање дневнице од најмање 26 одсто. Колико су пале зараде у Црној Гори уочи уласка у НАТО, читајте ОВДЕ. Извор: Правда, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Вулин упозорио и послодавце грађевинаца:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА