Најновије

ХРВАТСКА ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ: Путин уништио Агрокор због Крима и оружја!

Хватајући се у коло антируске хистерије, и Хрватска је кривца за пропаст своје највеће компаније пронашла у лику Владимира Путина.

Путин, по правилу, не реагује на манифестације антируске хистерије (Фото: kremlin.ru, Правда)

Бивши хрватски премијер Фрањо Грегурић тврди да је руски председник Владимир Путин лично наредио својим банкама да доведу Агрокор пред банкрот како би се осветио Хрватској због подршке Украјини око питања Крима. Грегурић је, у интервјуу за Јутарњи лист, сковао теорију завере, по којој се Путин свети Хрватској због подршке Украјини око питања анексије Крима. Зато је, наводно, наредио руским државним банкама Сбербанк и ВТБ да притисну Агрокор због дугова за кредите и тако убрзају банкрот ове компаније. Економисти и аналитичари, са друге стране, сматрају да је Грегорићева тврдња чиста теорија завере и покушај Хрвата да некако оправдају крах своје највеће компаније.

Уплели и оружје

Некадашњи премијер Хрватске Грегурић не сумња да је управо Путинов политички притисак крив за пропаст Агрокора, а не годинама нагомилаван дуг који сада износи 5,4 милијарде евра. - Путин кажњава Хрватску због нашег политичког дистанцирања од Русије и због изјаве премијера Андреја Пленковића да је "Крим илегално анектиран". Руске Сбербанк и ВТБ су банке од којих је Агрокор узео највише кредита и оне су у већинском власништву руске државе. Све што се догађа са тим банкама не долази без одобрења руског државног врха, чак и Путина, и јасно је да он преко њих сада кажњава Хрватску - истакао је Грегурић у интервјуу за хрватски Јутарњи лист. Он је навео и да су Руси љути на Хрвате јер не купују њихово оружје. - Руси Хрватима замерају што не користе више њиховог наоружања, што је тачно. Користимо га много мање, али сада, откад смо ушли у НАТО, морамо се држати других правила. Руси тога морају да буду свесни - додао је бивши хрватски премијер. Стручњаци у Србији, међутим, кажу да је идеја да се лично Путин бави проблемом у Агрокору, заправо, чиста хрватска теорија завере. Економиста Милан Ковачевић истиче да је повезивање неуспеха једног предузећа са геостратегијом и политиком само бежање од правог разлога због којег се Агрокор нашао у проблему. - Ово предузеће се у тренутној ситуацији није нашло ни због Русије ни због Украјине већ због погрешног управљања, лоше вођених послова и ризичних улагања. Заиста, овакве оптужбе и теорије су ван сваке памети и немају везе са економијом и привредом - објашњава Ковачевић.

Погрешно пословање

Никола Павичић, почасни председник компаније Таркет Синтелон, која доста извози у Русију, сматра да Фрањо Грегурић греши што мисли да би се Путин на овакав начин разрачунавао са Хрватима. - Грегурић је без дилеме човек великог искуства, а водио је и хрватско државно предузеће Астра у Москви. Међутим, мислим да ова његова теорија не пије воду. Лично сматрам да би Путин потпуно супротно одреаговао. Да се Путин заиста питао, вероватно би био љут на руске банке што су оволико кредита одобриле Агрокору. Тако да ја ту не видим никакву мистерију - каже Павичић и додаје да се Агрокор у дугове увалио преко кредита, али и због тога што месецима није плаћао својим добављачима.

Није их Путин терао да узимају кредите

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић каже да су теорије да је Путин крив за крах Агрокора чисто препуцавање, без икакве основе. - Не видим да председник Русије може да има било какве везе са дуговима ове компаније и њеним лошим пословањем на тржишту. Па није их он терао да узимају зајам од Сбербанке нити да им она буде партнер. Свако сам сноси последице за своје неуспехе. Стварно, ван сваке памети - наглашава Јакшић. Оно што Русија ипак јесте урадила, а то је да је упозорила Србоју да се план о реализацији "велике Албаније" приводи крају, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА