Најновије

ОВИХ ПЕТ ОРУЖЈА КИНА ЈЕ СПРЕМИЛА ЗА АМЕРИКУ: Али САД немају адекватан одговор на њих (ВИДЕО)

Пре једне генерације, Народна ослободилачка армија Кине била је наоружана са застарелим оружјем. У међувремену, Кина је отишла из зелене у плаву воду морнарице, ваздухопловство активно развија тзв. пету генерацију авиона, а војска је детаљно модернизована.

Кинеска војска (Фото: Синхуа)

Кина препознаје могућност сукоба са Сједињеним Америчким Државама, иако мали, али сходно томе планира своје наоружање. Имајући то у виду, овде су пет кинеских оружја којих се САД највише плаши.

ДФ-21Д противбродски балистички пројектил

Најопасније оружје за снаге САД у азијско-пацифичком региону су антибродске балистичке ракете Донг Фенг-21Д (ДФ-21Д), познате као "убице бродских носача". Ради се о ракетама специјално дизајнираним да нападну америчке носаче авиона.  ДФ-21Д је систем базиран са земље, процењеног распона преко 1.500 километара. Једном покренут, пројектил би могао да прати путању пловила које се креће брзином до 10 до 12 маха.
Због брзине и кинетичке енергије изазвале би озбиљну штету чак и највећим поморским бродовима. Нико не зна сигурно, али се верује да би директан погодак из ДФ-21Д могао бити довољан да се носач авиона онеспособи, или чак и потоне. Монтира се на друмски транспортер, са ког се и лансира, па је веома тешко лоцирати их пре лансирања.

Ловац Ченгду Ј-20

Први кинески млазни ловац пете генерације, Ј-20 је велик двомоторац тренутно у фази демонстрације. Сврха Ј-20 је непозната, али робустан дизајн авиона иде у прилог великом броју различитих могућности. Авион ће бити дугог домета, тешко приметан ако и потпуно неприметан за радаре. Кина је направила три прототипа, последњи је летео почетком марта 2014. а предвиђено је да уђе у оперативу око 2020. године.
Ј-20 је кинески најамбициознији пројекат авиона икада. Авион је направљен да има најмодерније радаре а може да носи оружје за напад ваздушних и земаљских мета, као и бродова.
Кина такође може да користи Ј-20 за напад на америчку ваздушну подршку. Друга могућа улога Ј-20 би била да нападне америчке бродове и базе у азијско-пацифичком региону.

Антисателитско наоружање

Деценијама, америчка свемирска војна опрема даје снагама САД значајну предност на бојном пољу. Сателити су од суштинског значаја за амерички начин ратовања. Ово се посебно односи на Азију, где су растојања од континенталног дела САД у хиљадама миља.
Кина има оперативну балистичку ракету СЦ-19, опремљену са КТ-2 (кинетичко возило за убијање). Лансирано у свемир КТ-2 може бити вођено до циља инфрацрвеним сензорима. КТ-2 нема експлозивну бојеву главу, али уништава непријатељске сателите при судару са њима.
У 2007. години, један КТ-2 ударио је и уништио старији кинески сателит. У мају 2013. Кина је покренула "звучне ракете" за висинске експерименте. Обавештајци САД сматрају да се ради, уствари, о СЦ-19/КТ-2 тесту. Сматра се да је СЦ-19 у стању да досегне до средишњег дела Земљине орбите, чиме би америчка сателитска навигација била у опасности.
Кинеско АСАТ оружје могло би да циља различите америчке сателите, укључујући и оне за прикупљање обавештајних података, комуникације и навигацију сателита. Губитком ових сателита би било тешко да се изврши извиђање у Кини. То би такође ометало ваздушно, земаљско и поморско кретање, успорило комуникације, и спречило коришћење вођења оружја ГПС системима.

Десантни бродови класе 071

Кина има три десантна брода за искрцавање класе 071 - Кунлуншан, Јингангшан и Чангбајшан. Због ова три брода би западни поморске посматрачи зову Кинезе "алигатор морнарица". Јер су бродовови намењену за транспорт и испоруку маринаца на непријатељске обале. Још три брода 071 се очекују.
Сваки брод носи 20.000 тона и дугачак је скоро 700 метара. 071 класа може да превезе батаљон маринаца од 400 до 800 војника и до 18 оклопних возила.
Бродови имају авионску кабину у коју стају два хеликоптера В-9, а може да складишти још четири у великом хангару. Бродови такође имају веома дугу палубу на којој могу складиштити амфибијска возила, гумене чамце и аероглисере.
Осим напада на обале и острва, бродови могу послужити за помоћ у катастрофама и хуманитарној помоћи.

Офанзивне сајбер операције

Кинеска војска верује да ће успостава "електронске доминације" бити од кључног значаја за њихов успех у будућем сукобу. Од пет кинеских оружје којих се Америка највише плаши, најзагонетнија је способност Кине да ствара офанзивне сајбер операције.
Офанзивне сајбер операције су широког спектра деловања, од психолошких операција до уништавања непријатељске опреме и инфраструктуре. Кинеска електронска војска могла би постићи ту доминацију од одузимања контроле комуникационих мрежа, ширења штетног софтвера, па чак и вођење онлајн дезинформативне кампање.
Сајбер офанзива се најбоље користи у комбинацији са традиционалним војним операцијама, и представља још један фронт. Рецимо, кинеске сајбер операције могу пореметити непријатељске рачунарске мреже или ометати непријатељске комуникације, док не дође до ваздухопловог и ракетног напада.
Главну кинеску сајбер-јединицу чини особље Трећег одељења, што је нешто слично америчкој Агенцији за националну безбедност. Треће одељење могуће има чак 130.000 чланова, који су везани за кинеске војне јединице, дванаест оперативних завода, и три истраживачка института. У оквиру Трећег одељења је Други биро, такође познат као 61398 јединица, чији су задатак операције које укључују САД.
Американци мисле да могу да се одбране од "Армате", нису још чули за „Сосна-У“. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Nationalinterest

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА