Најновије

Руске стратешке игрице - "црвени аларм" у Белој кући

Тајминг састанка Доналда Трампа и руских званичника је навео многе обрве да се подигну, а оно што им је рекао може да изазове праву олују, оцењује у свом тексту дописник Гардијана из Вашингтона Џулијан Боргер.

Илустрација (Фото: Промо)

- Трампове везе са Русима трају од  80. година прошлог века, али директни узроци последње кризе у Белој кући потичу од посете државног секретара Рекса Тилерсона Москви пре месец дана. То је било прво путовање једног Трамповог чиновника у руску престоницу. Као и председник и Тилерсон је био под лупом јавности због своје историје са Русима - наводи Боргер.
Он подсеца и да је Тилерсон као шеф нафтне компаније Ексон мобајл имао  широке дилове  са Кремљом, укључујући и Владимира Путина, који га је лично одликовао Орденом пријатељства.
 Ипак, од његовог именовања ресетовање односа са Москвом се није догодило. Санкције нису подигнуте, а неколико дана уочи одласка Тилерсона на пут, САД су извршиле ракетни напад на сиријску ваздушну базу, где су се налазили и руски војници. Као и обицно, Кремљ је чекао последњи тренутак пре него што је потврдио да це Тилерсону бити омогућен сусрет са Путином , додаје.
 Исход тог састанка је - реципроцитет. Сергеју Лаврову је гарантовано да ће га примити Доналд Трамп.
- Лавров није био у Вашингтону четири године, од увођења санкција због анексије Крима и прикривене војне акције на истоку Украјине. Било би састим нормално да руски шеф дипломатије среће америчког председника. Лавров се срео са Бараком Обамом, али ово нису били нормални односи. Вече пре тога, Трамп је сменио шефа ФБИ Џејмса Комија, у моменту када ФБИ истражује могућу везу између Трампове кампање и Москве - подсећа Боргер.
 Амерички званицници су тврдили да је реципроцитет неопходан.
- Нису објаснили шта је ту радио руски амбасадор Сергеј Кисљак, који је постао централна фигура у истрази, пошто је због контаката са њим морао да оде са функције саветник Беле куће за националну безбедност Мајкл Флин. Састанку је присуствовао његов наследник Х.Р. Мекмастер, поред њега и заменица Тина Пауел, као и Тилерсон. Руска агенција Таш је објавила фотографије које су постале предмет расправе, Трамп, Лавров и Кисљак у грохотном смеху, у време када је Русија оптужена за мешање у америчке изборе. Бела кућа наводно није знала да Лавровљев фотограф ради и за Таш - додаје он.
Обавештајни стручњаци су се онда запитали - да ли су Руси ушли у Белу кућу са електронском опремом и да ли су оставили  бубице .
- Како се испоставило, председник је добровољно поделио са Русима оно што би могло да изазове праву олују. Уследила је опсежна акција - Тилерсон и Мекмастер су изашли у медије да оповрну оно што су писали Вашингтон пост и Њујорк тајмс, а извештачи из Беле куће су навели да су се чуле узавреле расправе, као и да је искусно особље морало да предузме мере за смањивање штете, још једном  Мекмастер је демантовао, а Трамп потврдио шта је урадио, речима да је то желео да уради, да има апсолутно право, као и да жели да Русија ускочи у борбу против тероризма и ИД - истиче Боргер. O најновијој Путиновој наредби која је преплашила заппадне земље прочитајте ОВДЕ. Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ердоганово обезбеђење бије Курде испред Беле куће током званичне посете Америци.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА