Најновије

НАЈМОЋНИЈИ ПРОТИВТЕНКОВСКИ СИСТЕМ НА СВЕТУ: Ево зашто су руске специјалне снаге захвалне на ракетама Корнет

У једном од ретких интервјуа припадници руских специјалних снага су признали да су захвални на преносном противтенковском комплексу Корнет. Сазнајте више о једној о најсмртоноснијих ракета Русије.

Илустрација (Фото: Министарство одбране РФ)

Због грешке у комуникацији са сиријском војском, 16 припадника руских специјалних снага је морало да се суочи са 300 плаћеника Нусра фронта у покрајини Алеп у априлу ове године.
Јединице „Спецназа“ у Сирији изводе обавештајне операције на терену и помажу руским ваздушним снагама и сиријској војсци у ракетирању позиција милитаната.
У једном од ретких интервјуа који су 10. маја „спецназовци“ дали, речено је да су у окршају који је трајао два дана „успели да униште возило бомбаша самоубице, два пешадијска борбена возила, један тенк и 'мали милион милитаната'“. Ниједан припадник руске јединице није повређен.
Борци су рекли да су захвални противтенковском ракетном систему Корнет. А на овом снимку се види како Корнет уништава возило бомбаша самоубице.

„Џепна артиљерија“

Кодни назив НАТО-а за противтенковску ракету Корнет је Spriggan - врста малих шкотских гоблина који могу да се надувају до џиновских размера. Тако се може и наслутити које су најважније техничке карактеристике Корнета и зашто је тако омиљен међу припадницима „Спецназа“.
Корнет је дизајниран 1990-их као противтенковска навођена ракета, а тенкови су и даље његов главни циљ. Међутим, према речима инжењера, Корнет се може користити чак и против ваздушних циљева попут хеликоптера, и на тај начин постаје вишенаменска ракета.
Лансер и пакети ракета Корнет су тешко око 30 килограма сваки, а њима лако могу управљати две особе. У једној од првих реклама за ракету произведену 90-их произвођачи су показали како чак и магарци сигурно преносе Корнет кроз планинска подручја. Ракете су могле да падају на замљу и нису тражиле никакве посебне услове чувања.
Корнет се може припремити за паљбу у року од једног минута и буши челични оклоп дебео преко једног метра, као и реактивни оклоп. То значи да су сви главни борбени тенкови, односно  M1A2 Abrams, AMX-56 Leclerc, Challenger 2, Leopard 2A6 и Merkavа Mk3, лаке мете, јер ниједан нема тако чврст оклоп.
Сем тога, Корнет може да се користи у свим временским условима, тешко је уочити га и погађа циљеве удаљене до 3 км ноћу и до 5 км дању.

Израелски скандал

На питање  да ли је Корнет кориштен у недавним сукобима против тенкова Абрамс или Меркава, инжењери су одговорили да немају такве податке и да се могу ослонити само на отворене изворе из интернета. А према тим изворима, Корнет је кориштен у Либанском рату 2006., у којем је, према израелским изворима, погођено 46 тенкова Меркава, док извори Хезболаха кажу да је Израел изгубио 164 тенка.
Ракетни системи Корнет које је Русија испоручила Сирији и који су доспели у руке Хезболаха, су наводно довели и до дипломатског скандала са израелским дипломатама који су морали да лете у Москву и то доказују. 
Други случај наводног успешног коришћења ракета представила је новинска агенција Амаq, повезана са Исламском државом. Она је објавила снимак на којем се види уништавање америчког тенка Абрамс М1 у близини Мосула у Ираку.

Како ради

И поред чињенице да Корнет користе добро обучене јединице Спецназа у Сирији, за његово коришћење није потребно никакво посебно знање.
Само треба пронаћи мету кроз оптички нишан оружја и усмерити на њу ласер. Ракета ће се сама наводити док војник држи ласер на мети.
Вашингтон оставља Украјину без америчке бесплатне војне помоћи. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Руска реч

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Противтенковски ракетни систем „Корнет“
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА