Најновије

УН ХИТНО САСТАНЧИ, А КИМ ПОРУЧУЈЕ: Спремни смо за масовну производњу ракета!

Северна Кореја је у понедељак саопштила да је спремна да почне с распоређивањем и масовном производњом нове ракете средњег домета, која може добацити до Јапана и америчких војних база које су ту распоређене.

Војна вежба у Северној Кореји (Фото: Јутјуб)

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је то након успешно извршене пробе ракете средњег домета у недељу.
Како је севернокорејска новинска агенција КЦНА претходно известила, Ким је надгледао лансирање ракете и "одобрио распоређивање овог система оружја за акцију".
Пренели су и да је Ким том приликом додао да би ускоро требала почети масовна производња те ракете.
Кина је у понедељак затражила од свих страна смиреност и суздржаност након саопшења Северне Кореје о успешно извршеној проби.
Ова многољудна држава се противи ракетним активностима Северне Кореје које нису у складу с резолуцијама Уједињених нација.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио је у понедељак да та земља позива САД и његове савезнике у североисточној Азији на максималну суздржаност у вези с лансирањем ракете које је извршила Северна Кореја, преноси агенција Тасс.
Наводи се да је Рјабков новинарима потврдио да Москва и Вашингтон остају у контакту кад је реч о Северној Кореји.
Веће сигурности УН-а састаће се у уторак иза затворених врата поводом најновијег дешавања у Северној Кореји, а седница ће бити одржана на захтев САД, Јапана и Јужне Кореје.

Две ракете у седам дана

Северна Кореја испалила је балистичку ракету у воде надомак својој источној обали, што је друга ракетна проба те земље у року од само седам дана.
Јужна Кореја саопшила је да је најновији потез Пјонгјанга покопао наде нове либералне Владе у Сеулу у постизање мира између две суседне земље.
Веће сигурности УН-а први је пут увело санкције Северној Кореји 2006. године, а након тога је пооштравало мере као одговор на пет нуклеарних проба и лансирање две ракете дугог домета Пјонгјанга, који прети и шестом нуклеарном пробом.
Прочитајте ОВДЕ и зашто су руске специјалне снаге захвалне на ракетама "Корнет"?
Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ким Џонг Ун упозорава Америку да му се "скине с грбаче".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА