Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) НАПОКОН ЈЕ ОТКРИВЕНО! Зна се ко је убио команданте ДНР-а Гивија и Моторолу

Првих дана маја један војник 8. пука украјинских специјалних снага, за кога се само каже да је рођен 1978. године, позвао је телефоном полицију Луганске области с несвакидашњим предлогом. Он је понудио поверљиве информације у замену за 15.000 гривни (508 еура) које је хитно тражио за намирење кредитног дуга у банци. То је, према тврдњама полиције, покренуло ланац догађаја.
Луганска полиција је саопштила прошле недеље да је ушла у траг украјинским саботерима који су одговорни за експлозију аутомобила посматрачке мисије ОЕБС-а на локалном путу код села Пришиб 23. априла, када је погинуо један Американац - званичник, а још двоје је рањено. Реч је о диверзантима из 8. пука специјалних снага украјинске војске. Полиција се позвала на обавештајне податке и снимке добијене праћењем мобилних телефона украјинских командоса. 
Осим што тврде да су расветлили напад на ОЕБС, луганске власти верују да су на трагу решења убиства двојице заповедника Донбаса – Мотороле и Гивија, који су такође извели специјалци 8. пука. У Министарству за националну безбедност Луганска похвалили су се тиме да поседују листу с именима припадника 8. пука и да ће клупко наставити да се одмотава. А ево шта кажу, како је почело:
- Човек је понудио да прода листу с именима припадника 8. пука, будући да је морао хитно да намири дуг у банци. Колеге и његова команда су пре тога одбили његову молбу за финансијску помоћ. За базу података украјински војник тражио је 15.000 гривни, које су му биле хитно потребне за враћање банци зајма по кредиту. Провером је потврђен идентитет "продавача", његове намере и поузданост информација које је нудио, након чега је обављена трансакција - саопштили су у луганској полицији.
Сада је у току провера умешаности споменутог пука у злочине почињене на територији Донбаса, навели су у Луганску, напомињући да је њихово Министарство спремно и даље да настави новчано да награђује доноситеље информација ове врсте. Можда је прича о кредиту измишљена и служи слабљењу морала украјинских војника, али подаци које износи Луганск поводом истраге експлозије возила ОЕБС-а делују веома уверљиво. 
Можда је то само коинциденција, али 2. маја је руски председник Владимир Путин, након састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел споменуо трагични догађај погибије и рањавања посматрача специјалне мисије у Украјини (један од рањених је немачки држављанин) истичући да такве ствари ометају напоре за мир и смањивање напетости. 
- Због тога постоји потреба за непристрасном истрагом, како би се сазнало што се тачно догодило - рекао је том приликом Путин.
Дакле, Путин је почетком маја, када се наводно догодио и онај телефонски позив с почетка приче, споменуо да треба спровести истрагу експлозије аутомобила ОЕБС-а. Меркел је рекла да не треба размишљати о томе да би мисију ОЕБС-а требала заменити УН-ова или нека друга, као и да је сагласна с руским председником да су присуство и рад посматрача ОЕБС-а веома важни. 
Према информацијама које су доступне у руским медијима (Рускаја весна и други), камера је била постављена на 1,2 километра удаљености од експлозије, на територији коју контролише украјинска војска, на другој обали реке Северни Доњец. Медији сугеришу да су снимак направили украјински обавештајци као "доказ" да су "проруски терористи" наводно криви за напад. Ваљда је на темељу ове претпоставке украјински председник Петро Порошенко затражио од америчког државног секретара Рекса Тилерсона да размотри покретање разговора о распоређивању мировне мисије УН-а на истоку Украјине. То је онај предлог за који је Меркел рекла да га не прихвата.
Треба додати да су безбедњаци у Луганску навели да су дошли до имена украјинских диверзаната који су поставили мину, као и да поседују снимак паљења џипа 'УАЗ' који су користили саботери. Група је имала "чистача" који је на крају запалио возило и снимио то мобилним телефоном. Саопштено је такође да су припадници народне милиције неколико дана пре страдања мисије ОЕБС-а оборили дрон украјинске војске који је снимао подручје око Пришиба, као и да се интензивно истражује деловање диверзаната 8. пука у Донбасу. 
Министар националне безбедности Луганске Републике Леонид Пасечник саопштио је да су украјински диверзанти ухваћени. Није рекао колико их, нити када су ухваћени. Он је навео да је полиција испитивањем ухваћеног украјинског диверзанта 8. пука, мајора Сергеја Иванчука дошла до сазнања да су њени припадници починили убиства Олега Анашенка, заповедника народне милиције Луганска, као и паравојних заповедника Арсена Павлова Мотороле и Михајила Тостиха Гивија. Анашенко је погинуо у аутомобилу који је дигнут у ваздух, Моторола од бомбе подметнуте у лифту зграде у којој је становао, а Гиви од ракетног пројектила који је испаљен на његову канцеларију. 
Иванчук је, тврди луганска полиција, окривио Павела Балова, заповедника инжењерске службе 8. пука, рекавши да он контролише путеве наркотика ка Луганску, те да су му споменути заповедници сметали у послу, због чега је организовао њихова убиства. Иванчук је наводно такође посведочио да се Балов бави и незаконитом трговином војном опремом и техником, као и да му "леђа" чувају високи званичници у Кијеву. 
Други ухваћени диверзант, ког спомиње Пасечник је Иван Зотов. Он сведочи да је од Балова лично добио наређење да ликвидира свог колегу Василија Сапронова Хауса, саучесника у убиству припадника народне милиције у Луганску. Пасечник је наводно наредио убиство Хауса због непослушности, али Зотов није извршио тај задатак, јер је Хаус одједном нестао. Луганска полиција доставила је медијима фотографије двојице ухапшених, као и још цитата о злом заповеднику Балову. 
Турске власти осудиле су Алпарслана Челика, који је признао убиство једног од руских пилота 2015, на пет година робије, и то због нелегалног поседовања ватрног оружја. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Медији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА