Најновије

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ БИХ И СРБИЈЕ? Николићева изјава изазвала бурне реакције, кажу да је "ван памети"!

Јесу ли на помолу нове тензије између БиХ и Србије? Разлог би могле да буду последње изјаве одлазећег председника Србије Томислава Николића, који је казао да се "нада да ће једног дана Србија и РС бити једно". Изјавама се атакује на територијални интегритет БиХ, поручују из Сарајева.

Николић, Михајловић и Вучић на мосту (Фото: Јутјуб)

Само дан након посете званичника две земље мосту који спаја Љубовију у Србији и Братунац у БиХ, грађевински радови пали су у други план. Примат су добили они политички, а све због изјаве одлазећег председника Србије, која је добила барем двоструко тумачење.
-А мени је исто толико важно што имају по две траке са обе стране, намењене бициклистима и пешацима, да се по њему шетњом стиже из Србије у Републику Српску и из Републике Српске у Србију, и да једног дана не буде важно одакле си пошао и где ћеш да идеш, пошто ће све да буде једно, казао је Николић.
За Странку демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића, порука је била недвосмислена.
- Изјаве којима се атакује на територијални интегритет БиХ су препрека обнови добре сарадње земаља западног Балкана коју Србија вербално прокламује. БиХ је очувала свој територијални интегритет и суверенитет и у много тежим околностима, па и онда када је на БиХ вршећи отворену агресију атаковао Милошевићев србијански режим у којем је Николић имао значајну улогу, наводе из СДА.
- Срећа је што је Николић одлазећи председник, поручио је Рамиз Салкић, потпредседник Републике Српске.
- Ова изјава показује одакле је долазила сва подршка председнику ентитета РС, господину Додику и његовим сепаратистичким тежњама и показује то да у Србији на политичкој сцени имамо људе који маштају и сањају велику Србију, оцењује он.
- Да сам био присутан, отишао бих, каже заступник ДФ-а у представничком дому државног парламента, Жељко Комшић.
- Реаговао бих чим је такву изјаву дао. И нема ту пуно памети. Наравно да је нарушавање територијалног интегритета БиХ у питању, у смислу изјаве човека који обавља највишу дужност у Републици Србији. Николић и слични њему то могу само да сањају, поручује он.
Но, не треба тражити само негативно, истиче Милош Шолаја, универзитетски професор из Бања Луке.
- Можда је председник Николић мислио у националном смислу и то не мора значити да није тачно. Нико није говорио о границама и померању граница. Мислим да то треба схватити у конструктивном смислу и не треба одмах тражити све негативне ствари, каже Шолаја.
Премијер Србије, а будући председник Александар Вучић, истакао је да су радови на мосту изведени на време, и пре рока. Важно је спајати, била је порука Александра Вучића. Но, мост "Братољуб" који спаја Љубовију у Србији и Братунац у БиХ је, у најмању руку, поделио мишљења. Прочитајте ОВДЕ ко то тврди да је ситуација на Балкану кренула наопако?
Извор: Н1 Сарајево

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА