Најновије

"САМО" МИЛИОН ЕВРА: Агенција проверава одакле Николићима новац за градњу цркве

Освећење Цркве светог Димитрија у Бајчетини чији је ктитор Николић отворила је поново и питање од ког новца је финансирао изградњу. Приликом полагања камена темељца за ову цркву, он је 2013. рекао да ће цркву изградити „сопственим средствима“.

Николићи испред цркве коју су саградили (Фото: Јутјуб)

Задужбину Николића, цркву Светог Димитрија данас је освештао патријарх Иринеј, а према писању неких медија, на предлог владике шумадијског Јована, у њој ће бити женски манастир. Црква је изграђена у родном месту Томислава Николића у ком нема школе ни продавнице, а у селу живи двадесетак људи.
Током више од три године градње, медији су само нагађали колико коштају радови, па се могло прочитати да ће Храм светог Димитрија бити подигнут за милион евра, а да само осликавање фрески кошта 350.000 евра. Према последњем извештају о имовини који је Николић доставио Агенцији за борбу против корупције он нема уштеђевину, а као председник зарађује 130.000 динара месечно.
Ипак, говорећи о раду фондације своје супруге, председник Николић је крајем фебруара ове године рекао: „Обичај је, у српском народу се знало, онај ко је владар, онај ко је на власти, нешто треба да остави својој држави. Па како памтимо задужбине? Одакле мени од плате за задужбинарство? Само од угледа“.
Одлазећи председник Томислав Николић је пре само четири месеца тврдио да ниједно државно предузеће није пребацивало средства на рачун фондације његове супруге. Међутим, бар један од донатора Фондације Драгица Николић се финансира из буџета, а у питању је Саобраћајни институт ЦИП. Осим ЦИП-а, рад фондације је помагало и неколико приватних компанија које су претходних година путем јавних набавки добијале послове од различитих јавних предузећа и државних институција.
Након серије текстова о пословању Фондације Драгице Николић објављених на сајту Инсајдера, Агенција за борбу против корупције је покренула поступак испитивања евентуалне злоупотребе положаја председника Николића.
На питање у којој је фази тај предмет, одговорено је да су имена донатора фондације прикупљена на основу података Народне банке, Управе за трезор и Управе за заједничке послове републичких органа.
“Тражени су подаци о томе ко је вршио уплате, у ком износу и по ком основу као и да ли су корисници јавних средстава буџета Србије вршили пренос средстава Фондацији” наводи се у одговору Агенције.   
Осим Саобраћајног института ЦИП међу донаторима су и Грађевинска компанија Банковић, трговинска фирма Пештан као и друштво за пројектовање производњу и монтажу Премонт Гроуп. Све ове компаније су бар у једном тренутку за последњих пет година, путем јавних набавки добијале послове од државе.
Грађевинско привредно друштво Банковић из Сурдулице је од 2012. победило на више од 30 тендера, од изградње школских објеката до радова на хидроелектрани Ђердап.
Компанија Пештан уговорала је послове у локалним предузећима у Шапцу, док је фирма Премонт Гроуп сарађивала са Електровојводином, Србијагасом као и градом Новим Садом. Занимљиво је да је у овој компанији до 2012. радио и садашњи заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић.
Међу донаторима Фондације Драгица Николић, налази се још и компанија Новартис. За разлику од осталих, за њихову подршку пројектима Фондације се знало од раније јер су текстови о сарадњи са Новартисом били објављени на сајту Драгице Николић.
За само три године рада Фондација Драгица Николић је прикупила милијарду и 200 милиона динара.
На почетку рада канцеларија Фондације је била у згради Председништва, на државној адреси, а званичан сајт Фондације је користио сервер Војске Србије. Николић је током својих званичних државничких активности често промовисао рад Фондације, као и што је успехе те фондације користио за лични маркетинг.
Коришћење функције за стицање било какве користи забрањено је Законом о Агенцији за борбу против корупције.
Након покретања поступка Агенције за борбу против корупције, Томислав Николић је оценио је да су се многи огрешили нападајући његову породицу за доброчинство које је немерљиво у новијој историји.
Прочитајте ОВДЕ шта Зукорлић тврди а тиче се тероризма и ислама?
Извор: Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Уживајте у кадровима Томине цркве, саграђене за крај његовог председничког мандата.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА