Најновије

ХВАЛИЛИ ЈЕ НА СВА УСТА: Америчке бомбе потпуно расуло на фронту, потпуно су неупторебљиве

Америчке ваздушне бомбе GLSDB, које су модификоване за лансирање из система ХИМАРС и М270 МЛРС, показале су се потпуно неефикасним у сукобу у Украјини. Иако су ове бомбе високо антиципиране и очекиване целу годину, њихове перформансе биле су разочаравајуће у условима савременог ратовања.

ГОРИ ЦЕЛА УКРАЈИНА: Жестоки ударци руске армије, разваљивање целе инфраструктуре

Техничке карактеристике и слабости GLSDB

GLSDB бомбе, које су развијене као адаптација SDB (Small Diameter Bomb) ваздушних бомби, дизајниране су да буду лансиране из постојећих земаљских система као што су ХИМАРС (High Mobility Artillery Rocket System) и М270 МЛРС (Multiple Launch Rocket System). Ове бомбе користе GPS за навођење, што их чини високо прецизним у оптималним условима.

Ефекти руског електронског ратовања

Међутим, према изјави Вилијама ЛаПлантеа, заменика америчког министра одбране, GLSDB бомбе су се нашле на удару напредних технологија руског електронског ратовања. Руске снаге су успешно користиле методе електронског ометања да негативно утичу на GPS сигнале који су кључни за навођење ових бомби. Овај проблем значајно је смањио ефикасност оружја у реалним борбеним условима.

Рамификације за украјинске снаге

Неуспех GLSDB бомби има значајне импликације за украјинске одбрамбене операције. Украјина је дуго очекивала ове бомбе као средство за побољшање своје артиљеријске способности, посебно у доменима где је прецизност кључна. Са овим значајним ограничењима, стратегија и планови морају бити ревидирани да би се превазишли изазови које намеће руско електронско ратовање.

Потенцијални правци решавања

Стручњаци сугеришу да развој и имплементација технологија отпорнијих на електронско ометање могу бити кључни за повећање ефикасности будућих оружја сличног типа. Истраживање и развој у области напредних система навођења који се могу супротставити тактикама електронског ратовања тренутно су приоритет за многе војне и дефанзивне агенције широм света.

КРЕЋЕ ОФАНЗИВА НА ХАРКОВ! Чека се само старт за ударац руске армије

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА