Најновије

СТЕФАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Неће бити добро ако...

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да могућност избора Рамуша Харадинаја за косовског премијера изазива забринутост јер би то могло довести до тешке и сложене ситуације.

Небојша Стефановић (Фото: Јутјуб)

Такав развој ситуације утицао би и на то да Срби осећају више нестабилности, а и када је у питању стварање ЗСО, рекао је Стефановић.
- Како можете да верујете да је неко добронамеран ко је учестовао у најтежим ратним злочинима и кад се сумњичи да је лично учествовао у убијању људи - запитао је Стефановић.

Стефановић: Сигурно нећу бити премијер

Он указује и на то да се не могу само одбацивати легитимни захтеви Србије, и при томе подржавати или се не супротстављати изјавама које су јасно дате да угрозе стабилност региона.
- Неприхватљиве су ми и изјаве које кажу: немојте обраћати пажњу, то је предизборна реторика. А замислите да је Србија тако нешто рекла - истакао је Стефановић.
Упитан да ли би избором Харадинаја и дијалог Београда и Приштине постао бесмислен, он каже да је у овом тренутку тешко дати одговор на такво питање, али и да треба размишљати о људима који живе на КиМ.
Оцењује да је Србија уцинила много уступака и учинила много да заштити Србе и наводи да је увек била спремна за дијалог.
- Много је лакше неком ко је неодговоран да каже - нећемо више ништа. Извините, не живите ви тамо. Једино што не знамо како ће изгледати тај дијалог ако Харадинај победи на изборима и буде премијер. У овом тренутку је тешко дати одговор на то питање - рекао је министар.
Упитан да ли Београд од Брисела може да тражи да експлицитније осуди приче о "великој Албанији", Стефановић каже да ми то и радимо.
- Јер не верујемо да је то предизборна реторика. Кад тако нешто кажу и Харадинај, и Тачи и Рама ви видите да то није ексцес, то је континуитет политике која заговара стварање велике Албаније и која фактички временом покушава да то уведе као нешто што је потпуно природно да се чује сваког дана - објашњава министар.
Он истиче и да Србија оштро на то реагује, и покушава да се њен глас чује и на истоку, и на западу и веома јасно преноси упозорење и страх да ће то изазвати озбиљну регионалну нестабилност.
- Свако ко данас не обрати пажњу на то преузима део одговорности за нешто што сутра може да се догоди - упозорава Стефановић.
Поводом његове недавне посете Русији, где се састао са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом, и учешћу у Тверу на безбедносној конференцији Стефановић каже да је сарадња са Русијом у интересу Србије.
- Нико не може да нам каже да не сарађујемо с Русијом ако је то у интересу Србије, а верујем да јесте - оцењује Стефановић по повратку из Москве где је потписао споразум о сарадњи измеду МУП-а и Федералне службе заштите Русије.
Објашњава да тај споразум подразумева размену знања, обука, стручњака што је Србији посебно важно јер савремени изазови тероризма, организованог криминала су нешто на цему морамо да се ради свакодневно.
На питање да ли ћемо добити прекор Запада и што ширимо сарадњу са Русијом у сфери безбедности Стефановић каже да желимо да сарадујемо са свима, јер нема стабилности без сwсироке сарадње.
- Србија иде ка ЕУ, али не може нико да нам ограничи са ким ћемо сарадивати - поручио је Стефановић.
Када је у питању куповина оружја Стефановић напомиње да је премијер био веома јасан и рекао да њему нико никад није ни помишљао да каже да не може са неким да сарадује или да купује оружје и да ми то наравно не бисмо толерисали.
- Сарађујемо са онима са којима имамо стратешки интерес и где можемо да обезбедимо оно што је најбоље по наше грађане, као и најбоље услове за набавку наоружања. Ми то наоружање не купујемо да бисмо угрозили било кога. Србија је војно неутрална али морамо да штитимо свој народ, неутралност и територију - истакао је он.
Нагласио је и да Руско-српски хуманитарни центар људи памте по најуспешнијим акцијама заштите нашег становништва од пожара и поплава.
- Има укупно 14 запослених. Тај центар је отворен, не угрожава било кога. Што се тиче статуса, о томе ће бити разговора на највишем нивоу као и до сада и тек када ти разговори буду окончани, када будемо донели неку одлуку којом не угрожавамо виталне интересе Србије и било које друге интересе онда ћемо саопштити јавности како смо одлучили - наглашава Стефановић.
На питање да ли се озбиљно схватају претње о јачању радикалног исламизма на КиМ каже да Србија неколико година има стална тела која се састоје од припадника полиције, тужилаштва, БИА, војске који свакодневно заседају, прикупљају информације са терена и на основу тога доносе одлуке о реаговању како би осигурали безбедност Србије.
- Они то раде на тако добар начин да нико од грађана Србије то и не осећа. Постоји забринутост због дешавања на КиМ. Мени се цини да не постоји спремност приштинских власти да се са тим озбиљно обрачунају - оценио је Стефановић.
Упитан каква је ситуација на југу Србије где се обележавала годишњица убиства капетана Лешија, министар каже да Србија држи под контролом све безбедносне аспекте ситуације на југу централног дела Србије,
- Увек забрињава свака ескалација, сваки вид глорификације терориста и према томе се односимо увек врло опрезно да не бисмо проузроковали више штете него користи - каже министар додајући да је лако рећи било какву тешку реч, али шта је тиме добро урађено за Србију.
- Нећемо дозволити да неко нешто постиже насиљем и свако ко буде тако нешто буде покушао било где у Србији имаће жесток одговор државе. Сацуваћемо мир по сваку цену - истиче Стефановић.
Поводом саветника наше амбасаде у Скопљу Горана Живаљевића Стефановић оцењује да је он само радио на томе да има што више информација шта се дешава и да ли се тамо налазе неки градани Србије, да не би били злоупотребљени.
- Колико видим, он није урадио ништа лоше, не видим разлог да се од тога прави превелика бука - рекао је и додао да некоме можда одговара да се потисну неке друге информације о пројектима и плановима који су помињани везано за Македонију.
- Заев је најавио промену политике Македоније везано за пријем Косова у Унеско, и видећемо како ће то ићи па ћемо у односу на то да се опредељујемо - каже Стефановић.
Поводом најава да ће Братислав Гашић бити нови шеф БИА, Стефановић каже да је он посвећен цовек који изузетно воли ову земљу, и да је сигуран да ће БИА добити руководиоца који ће разумети и све проблеме људи у безбедносном сектору, али и који разуме колико је важно да се напорно ради да се очува безбедност Србије. Погледајте ОВДЕ паклени план Шиптара. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Рамуш Харадинај дочекан у Приштини након ослобађања:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА