Најновије

ПРОТЕСТ И ИНАУГУАРАЦИЈА: На истом месту у исто време - за и против Вучића!

Српска напредна странка позвала је учеснике митинга подршке Александру Вучићу да се окупе сутра у 11 часова на платоу испред Скупштине Србије, како би поздравили чин инаугурације лидера СНС.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Процене о броју учесника овог скупа напредњака су различите, али ниједан не претпоставља број нижи од десет хиљада. Очекује се да велики број њих допутује сутра у Београд, а, према информацијама којима располаже Данас, готово сви месни и општински одбори странке, широм Србије, ангажовали су аутобусе за превоз присталица Српске напредне странке.
С друге стране, групе "Седам захтева" и "Против диктатуре" позвали су грађане, невладине организације, синдикате и остала удружења да се окупе код Скупштине Србије како би изразили бунт против актуелне власти и чина инаугурације новоизабраног председника Александра Вучића. За разлику од групе "Против диктатуре", која је позвала посланике и представнике странака да им се прикључе, покрет "Седам захтева" то није учинио са аргументацијом да су опозиционе странке посредним и непосредним деловањем, учествовале у спровођењу тих истих политика, које су, како тврде, омогућиле владајућој коалицији да настави са осиромашивањем ове земље и обичних људи.
Организатори протеста очекују да им полиција не дозволи да приђу бини, јуче монтираној испред парламента, близу раскрснице са Таковском улицом, са које се у 15 до 12 очекује обраћање Александра Вучића СНС присталицама. Имајући у виду да они који не буду носили транспаренте, неће бити лако препознатљиви полицији у смислу да ли присталице или демонстранти против Вучића, претпоставља се да би скандирање против Вучића, током говора, у маси или близу бине, могло да буде окарактерисано као провокација и могућност за избијање сукоба или насиља.
Иако је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова и потпредседник СНС, најављујући скуп подршке Александру Вучићу, упозорио да не би било добро се тог не одржавају контрамитинзи, чињеница је, међутим, да су протести на дан инаугурације најављени доста раније, упркос томе што ниједан протест против власти до сада није био пријављен.
Из групе "Против диктатуре" позиву да им се прикључе испред Скупштине Србије одазвали су се Демократска странка, Нова странка, покрет Доста је било, Двери, Левица Србије, а још нису добили одговор од Вука Јеремића, Саше Јанковића и Љубише Прелетачевића Белог.
Група "Против диктатуре" организовала је и данас ујутру скуп на платоу испред парламента и том приликом су се учесници сукобили са послаником СНС Александром Мартиновић. Угледавши Мартиновића да колима прилази степеништу Скупштине, демонстранти су гласно скандирали. "Уа, лопови!" Мартиновић је потом изашао из аута и кренуо жустрим кораком ка њима гласно псујући. Он је и чикао једног од демонстраната - Шта хоћеш, хајде, дођи, маму ти ј....
Када је пришао окупљенима, рекао је да их се не боји. Демонстранти су скандирали и када су угледали посланика Драгомира Карића из Покрета снага Србије, коалиционог партнера СНС, са којим су, међутим, у опхођењу, били знатно блажи. С обзиром на преовлађујући састав скупа који је био националистички настројен, они су питали Карића када је последњи пут изгласан неки "просрпски закон". Неки су узвикивали: "Издали сте Косово". Карић им је дао свој број мобилног телефона и позвао у парламент на разговор.

МУП: Пријављен само митинг СНС

У Министарству унутрашњих послова речено да је само Српска напредна странка најавила окупљање испред Скупштине Србије.

Припреме путића од Скупштине до Андрићевог венца

Током јучерашњег дана, на платоу испред парламента, било је ангажовано доста радника који су припремали амбијент за данашњи митинг подршке СНС. На појединим деловима је скинут слој бетона како би се монтирала бина, а предвиђено је и постављање видео бима. У Пионирском парку су свеже офарбане љуљашке и клацкалице за децу, а ископан је нови путић до Андрићевог венца, којим би Вучић, након полагања заклетве требало да прође до зграде Председништва. Ноћ раније, ишчупане су клупе и канте за смеће у околини.

Михајловић: Контрамитинг као Милошевићев

За мене је позив на контрамитинг Саше Јанковића позив на проблеме и на сукобе, изјавила је јуче у Смедереву Зорана Михајловић, потпредседница Владе и функционерка СНС, и додала да је то асоцира на контрамитинг Слободана Милошевића, преноси регионални портал Подунавље.инфо. 
"Подсетићу, када су били протести након председничке кампање, СНС није правила никакве контрамитинге, управо због тога што нисмо желели да направимо никакву врсту проблема и сматрали смо да свако треба да изрази свој став", рекла је она и поручила да ћемо данас "у парламенту имати леп дан", када Вучић полаже заклетву. "Он је председник свих грађана и грађанки Србије и нема потребе за изазивањем било каквих сукоба. Што се тиче Владе Србије и свих нас који подржавамо овакву политику, верујем да неће бити могуће да се направе икакви проблеми", оценила је Михајловићева.

Дипломатски кор у пуном саставу

Амбасадори Немачке, Велике Британије, Италије, Аустрије и Француске - Аксел Дитман, Денис Киф, Ђузепе Манцо, Јоханес Ајгнер и Кристин Моро присуствоваће данашњем полагању заклетве новоизабраног председника Србије Александра Вучића у Народној скупштини, потврђено је Данасу у овим амбасадама. Како наш лист незванично сазнаје, очекује се да ће се позиву да присуствују тој свечаности одазвати и већина дипломатских представника осталих држава акредитованих у Србији, док се "права фешта" очекује 23. јуна, када се одржава прослава Вучићеве инаугурације. 
Представници дипломатских кругова за наш лист незванично наводе да су позив да 23. јуна дођу у Београд добили "бројни председници и премијери са различитих страна света". Позивнице су упућене преко амбасада у Београду. Вучић је прекјуче изјавио да "ћемо на инаугурацији 23. јуна имати до сада највећи број председника, шефова влада, министара спољних послова", те да очекује да дођу готово сви представници држава региона, "јер су мир и стабилност у региону део моје политике".

САТНИЦА ДОГАЂАЈА

Примопредаја и заклетва
11.00 - Почетак седнице парламента на којој ће бити констатована оставка Александра Вучића на место премијера - Дом Народне скупштине
12.00 - Александар Вучић полаже заклетву пред посланицима и гостима - Дом Народне скупштине
13.00 - Након церемоније нови председник Србије упутиће се у зграду Генералног секретаријата председника Републике - Председништво - Андрићев венац 1 (Стари двор)
13.10 - Бивши председник Томислав Николић дочекаће Александра Вучића испред главног улаза зграде председника Републике (Андрићев венац 1)
13.20 - Свечана примопредаја дужности у сали зграде председника - Николић ће уручити Вучићу државни печат и посебну заставу
Протести и подршка
10.00 часова - Протест против диктатуре - плато испред Скупштине Србије
11. 00 часова - Митинг СНС подршке Александру Вучићу - плато испред Скупштине Србије
11.30 часова - Покрет 7 захтева - станица аутобуса 26, преко пута Скупштине Србије
18.00 часова - Саша Јанковић и покрет Доста је било - Трг републике
Прочитајте ОВДЕ зашто Мирослав Паровић каже да му се чини да су Радуловић, Јанковић и екипа договорили са Американцима сукобе и дестабилизацију Србије.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА