Најновије

СУКОБ РУСИЈЕ, КИНЕ И САД: Ево ко би победио!

Тенкови, авиони, подморнице, ратни бродови...Све то је есенцијално за ратне походе и борбена сучељавања. Ево како три највеће светске силе стоје у овим категоријама и ко би однео победу ако би, у неком црном сценарију, заратиле Кина, Америка и Русија.

Кинеска морнарица (Фото: Синхуа)

1. Стелт борбени авиони

САД тренутно води на овом пољу са једином петом генерацијом авиона на терену. Постоји само 187 авиона Ф-22ц, и Ф-35 који треба да му се придружи, али се бори са разним проблемима током фазе тестирања, пише "Бизнис инсајдер".
У међувремену Кина развија четири стелт авиона. Авион Ј-31 је дебитовао у ваздушном спектаклу 2014. године и тренутно је најнапреднија претња, а Ј-20 је можда сада ушао у серијску производњу и вероватно је парњак Ф-35, ако не и Ф-22. Два најновија модела, Ј-23 и Ј-25, сада се највише спомињу у кинеској штампи, али су информације о њима још на нивоу спекулација.
Русија развија само један стелт авион, али има могућност да стане на црту Ф-22. То је Т-50, такође познат и као ПАК-ФА. Мање је стелт (нечујан, сакривен) од "раптора" (Ф-22), али је знатно покретнији. Могући победник: Док су други авиони и даље у фази развоја, Ф-22 остаје јасан победник.

2. Тенкови

Америчка војска је увела први "М-1 Абрамс" 1980. године. Од тада је прошао велики број унапређења, од наоружања до оклопа.
Русија је развила прототип Т-14, али се сада ипак ослања на Т-90А. Један је чак преживео директан погодак ТОW пројектила у Сирији. Првобитно је пуштен на терен 2004. године, а поседује топ, даљинско управљање митраљезима... Посада такође може да испали антитенковске ракете из главне пушке на тенку.
Попут Русије, Кина има неколико врста тенкова, као и неке који су још у развојној фази. Такав је тип "99" који је унапређен са реактивним оклопом и сматра се да би могао да преживи у борби са америчким и руским тенковима.
Могући победник: Ако се гледа опрема у борби "један на један", резултат је изједначен. Али, треба споменути да Америка има бољу историју што се тиче обуке тенковских посада и има више тенкова који спадају у врхунску категорију, плус имају новије борбено искуство са њима, за разлику од ривала.

3. Ратни бродови

Са највећом морнарицом на свету САД има безброј различитих ратних бродова. Круна морнарице су дугачки носачи авиона. Међутим, технолошке предности и величина код америчке морнарице можда нису довољне да превазиђу кинеске ракете или руске подморнице.
Русија се на овом пољу и даље бори, али лансирање крстарећих ракета "калибр" (које носе сви бродови у руској флоти) на неке циљеве у Сирији показало је да је Русија пронашла начин да покаже да њихови мањи бродови могу да преузму неке веће ратне залогаје. Верзија ове ракете против бродова може да буде у стању да превазиђе одбрану америчких бородова, ако дође до истовременог испаљивања више њих.
Кина се веома залаже за поморску револуцију како у својој Обалској стражи тако и на пољу ратне морнарице. Обалска стража се користи за успостављање суверенитета у спорним водама и има највеће и тешко наоружане бродове на свету. Морнарица има на стотине ратних бродова са напредним ракетама.
Могући победник: Иако је америчка морнарица неприкосновени шампион широм света, она би могла да претрпи веома озбиљне губитке уколико би се борила са Кином или Русијом "код куће".

4. Подморнице

Америчка морнарица има 14 подморница са балистичким ракетама и нуклеарним бојевим главама које могу да збришу неки непријатељски град, затим четири подморнице са крстарећим ракетама и 54 нуклеарне подморнице. Технолошки су напредне, тешко наоружане и неприметне.
Русија има 60 подморница, које су веома способне и иду раме уз раме са америчким "невидљивим" (стелт) подморницама. Русија има и дизел подморнице које су најтише на свету.
Кина има пет нукеларних подморница, 53 дизел подморница за нападе и четири подморнице са балистичким ракетама са нукеларним бојевим главама, међутим, оне више не раде. Кинеске подморнице веома се лако могу пратити.
Могући победник: Америчке подморнице односе победу и током напада на земљу и током напада на другу подморницу, али тај јаз између њихових и ових других се смањује због кинеских и руских иновација које океан претварају у много опасније место за америчке подморнице него што је то било раније. Погледајте ОВДЕ како је ЕУ запретила Трампу. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте овде како изгледају руске нуклеарне подморнице:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА