Најновије

ВЕЖБА "ЧЕЛИК 2017" НА ДАН ПОБЕДЕ: Војска Србије показаће шта могу "Милош" и ова два нова ракетна система!

Централна свечаност поводом Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе биће одржана сутра у Никинцима. Биће приказан део способности Војске Србије, као и најсавременије српско наоружање и војна опрема. На вежби "Челик 2017" ће учествовати припадници војске и полиције, а грађани ће, у директном преносу на РТС-у моћи да виде чиме све располаже наша војска и шта производи Одбрамбена индустрија Србије.

Ракета АЛАС (фото: Јутјуб принтскрин)

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић каже да припадници Министарства одбране и Војске Србије петнаестак дана интензивно раде на обележавању Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе.
"Улога Србије у антифашистичкој борби је била велика, много жртава је поднето у односу на број становника и све што смо учинили у борби свет признаје и вредно је и дневног помена, а камоли на годишњицу Дана победе", рекао је генерал Диковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Вежба "Челик 2017" има за циљ да представи грађанима Србије и светској јавности способности система одбране да одговори безбедносним изазовима у региону и шире, као и степен спремности Србије за даљи наставак сарадње у очувању мира, рекао је Диковић.
Диковић истиче да вежба у Никинцима спада у ред високоризичних, применљива је у мисијама ВС односно кроз задатке које војска треба и може да извршава. "Ово је велика прилика да грађанима прикажемо способност одбране на све облике угрожавања безбедности", рекао је Диковић захваливши Радио-телевизији Србије на сарадњи.
На полигону ће сутра бити приказано дејство бојевом муницијом више од 20 система наоружања, војне опреме, артиљеријско-ракетних система, авиона и хеликоптера Војске Србије и МУП-а, акције припадника Специјалне бригаде Војске Србије и специјалних јединица МУП-а. Нека средства биће приказана први пут попут ракетног система АЛАС.
"Биће приказано више од 40 средстава и система који су или нови или у фази модернизације и ускоро ће бити у оперативној употреби јединица Војске. Први пут уз директан пренос приказујемо средства у развоју, њихове карактеристике, специфичности и могућности. То није лако и једноставно, ретко се ко усуђује на тај корак, али ми смо сигурни у то што желимо да виде грађани и са тим средствима ће Војска бити јача и безбедност грађана ће бити већа", рекао је генерал.
Први пут ће, како каже, бити приказани ракетни системи, противоклопни системи и део развоја средстава из фамилије муниције, нове модернизоване ракете, и део платформи које лансирају те ракете.
"Видећемо, и за многе ће бити изненађење јер ће видети први пут, нпр. систем 'Морава' која се први пут појављује са могућностима лансирања ракета различитог калибра, борбено возило 'Милош' који је специфичан, где су сва информатичка достигнућа уграђена, може да решава задатке на већим даљинама него што су системи до сада могли", објашњава генерал Диковић.
Истиче да Војска Србије располаже средствима и опремом потребном за одговор на евентуалне претње. Решавањем питања опремљености ваздухопловства које је у току Србија ће, каже, заокружити једну целину.
"Увођењем средстава које ћемо видети имаћемо снажну и модерну војску за кратко време. Протеклих година наша наменска индустрија је пажљиво радила на модернизацији и стварању нових средстава и система које ћемо увести у употребу", рекао је начелник Војске Србије.
Генерал Диковић је подсетио да је у току избор и селекција кандидата за добровољно служење војног рока, као и пријем професионалних војника.
"Стално смо отворени за пријем. То је динамичан процес. Увек неко одлази из Војске, па толико треба и да уђе у систем. Вршимо пријем више од 1.200 војника како бисмо ојачали састав, то зависи и од увођења нових средстава који траже мањи број посаде", рекао је Диковић истичући да имамо довољан број војника.
Генерал Диковић је оценио да је безбедносна ситуација у Србији стабилна и да наша земља није војно угрожена.
"Присутне су невојне претње кроз екстремизам и претње изазване мигрантском кризом. Пратимо и дневно процењујемо стање. Закључак је да Србија није војно угрожена, али паралелно припремамо одговоре на све могуће претње како би грађани били безбедни", рекао је Диковић.
Руководилац вежбе "Челик 2017" бригадни генерал Илија Тодоров, истиче да ће у динамичком делу вежбе бити приказано више од 30 борбених средстава, а у тактичком више од 40 производа наменске индустрије. Учествоваће и више од 500 припадника Министарства одбране и МУП-а Србије.
Генерал Тодоров истиче да је вежба "Челик 2017" атрактивна.
"Препоручујем гледаоцима да обавезно виде дејство авијације, хеликоптера, вишецевних бацача ракета, посебно препоручујемо вежбу специјалних јединица где ћемо видети дејство из хеликоптера, десант падобранаца и дејство из борбених оклопних возила", рекао је генерал Тодоров.
У Никинцима је и потпоручница Тамара Шевић која је прошле године завршила Војну академију, и већ је у Војнотехничком институту учествовала у изради оклопног возила М-16.
Како каже, бавила се развојем дела подсистема који се интегрише у возило за извиђање бојишта и откривање непријатељских снага. Ту се, објашњава за РТС прикупљају подаци и шаљу на командно место. А Србија распоређује полицију широм земље, са важним задатком, којим, читајте ОВДЕ. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО У ЧУДУ: Милош, Лазар, Шумадија и Стршљен - српски страх и трепет у региону
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА