Најновије

ОДЛУКА ПАЛА УЗ ЗВУКЕ ТРУБЕ: Ово су најбољи кумови у 2017. години (ФОТО)

Драгачевске трубе затресле су јуче планину Јелицу да најаве дводневни Сабор кумова у селу Горачићи код Гуче. Уз звуке српске химне, народна кола и кумовску здравицу почео је још један фестивал народних обичаја, српских специјалитета, трубачке музике и спорта.

Сабор кумова у Горачићима (Фото: Промо)

Сабор кумова су отворили председник Општине Лучани Весна Стамболић и директор Високе школе за послову економије и предузетништво (ПЕП) проф. др Јован Живадиновић. Висока школа за пословну економију и предузетништво је већ осам година генерално покровитељ ове, у свету, јединствене манифестације која слави обичај кумства. 

Публика у колу са члановима фолклора (Фото: Промо) На зеленим обронцима Јелице, у планинском амбијенту Горачића такмичили су се кумовски парови у дисциплини „Кумовски вишебој“ која је предвиђала шах, стони тенис и скок у даљ. Отежавајућа околност је била што се скок у даљ одвијао након ручка што је борбу учинило тежом.

Кумовска борба у шаху (Фото: Промо) У жестокој конкуренцији овогодишњу титулу најбољи кумови понели су Бобан Богосављевић из Вршца и Александар Тотх и Београда. Срђан и Александар су започели своје пријатељство преко шаха, Срђан је велемајстор, а Александар ФИДЕ-мајстор.

Александар (лево) и Срђан (десно) победници Сабора кумова 2017. (Фото: Промо) Ипак, за победу није био пресудан само шах већ је преломио добар резултат на стоном тенису. Победницу су као главну награду добили српске официрске капе и домаћу шљивовицу. Остали учесници добили су вунене чарапе, мед, кајмак и друге домаће производе из Драгачева.

Прва награда официрске капе (Фото: Промо) Церемонија уручивања награда одвијала се у порти више од 200 година старе Цркве Рођења Пресвете Богородице.

Жири оцењује гибанице (Фото: Промо) У Горачићима је одржано и такмичење у спремању јеличке гибанице. Такмичењењ се одвијало у четири категорије: кувари професионалци, аматери, ученици средњих угоститељских школа и, као посебна атракција, запослени на високошколским установама. Председник жирија био је прослављени мајстор кулинарства Стамбол Гештамов.

Направили 40 гибаница (Фото: Промо) У конкуренцији је било 40 такмичара, а овогодишњи победници су Немања Антић у категорији професионалци, Горица Стевановић у категорији аматери, Милан Илић је победник међу ученицима док је Мирјана Радојковић са Високе струковне школе „Проф. др Радомир Бојковић“ победила колеге са других високошколских установа.

Открили тајну добре гибанице (Фото: Промо) „За добру гибаницу је најважније да материјал за прирпему буде добар. Потребна су свежа домаћа јаја од кока које су шетале по дворишту, а не оних које су држане у кавезу, потребан је добар кајмак и сир, добре коре а тога на Јелици свега има и зато је јеличка гибаница јединственог укуса“, објаснио је Стамбол Гештамов тајне јеличке гибанице.

Купус и прасе на ражњу (Фото: Промо) Око школе у Горачићима јуче су се ширили мириси печених прасића који су се окретали на ражњу помешани са мирисима свадбарског купуса који су приремали шампиони „Купусијаде“ из Мрчајеваца. Звук трубе је увесељавао госте који су уживали у прелепим призорима драгачевског села, српским специјалитетима и у дружењу са својим кумовима. 

Весеље уз трубаче (Фото: Промо) Члан организационог одбора манифестације и оснивач Високе школе за пословну економију и предузетништво (ПЕП), др Душан Цогољевић, подсећа да је Сабор кумова поред промовисања обичаја кумства и спорта, усмерен и на промовисање туризма на Јелици.

“Горачићи заиста имају шта да понуде кад је туризам у питању и циљ нам је да се нађемо на туристичкој мапи Србије. Сабор кумова је манифестација на којој ћемо и даље да радимо и трудићемо се да још више обогатимо њен садражај”, истакао је Цогољевић.

Учесници такмичења у спремању гибанице (Фото: Промо) У склопу Сабора кумова, у сарадњи са шаховским клубом "Јелица ПЕП", у недељу 11. јуна, организује се отворени викенд турнир "Драгачево 2017". Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најава сабора и снимци са прошлогодишње манифестације.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА