Најновије

ОД СРЕДЊОВЕКОВНЕ ТВРЂАВЕ ДО НАЈВЕСЕЛИЈЕГ ГРАДА: "Весели спуст" који се одржава већ 28. година без прекида (ВИДЕО)

Весели спуст на реци Ибар најстарија је манифестација ове врсте у Србији и одржава се, без прекида, пуних 28 година. Овогодишњи "Весели спуст" одржава се 2. јула од средњовековне тврђаве Маглич до Краљева.

Весели спуст (Фото: Јутјуб)

Сви љубитељи река, природе и добре забоаве моћиће да уживају спуштајући се 25 колометара низ једну од најзначајнијих српских река која је била жила куцавица српске средњовековне државе. Александар Ерац, директор манифестације "Весели спуст" каже да ова манифестација на најбољи могући начин промовише Ибар, Краљево, културне и туристичка балага овог краја. - Група ентузијаста који су били заљубљени у реку је пре 28 година одлучила је да направи занимљиве сплавове и да се спусти низ Ибар. Тада је било стотинак сплавова. Од тада се "Весели спуст" без прекида одржавао сваке године. Одржан је чак и током НАТО агресије али без труба и свега  што асоцира на весеље - подсетио је Ерац на историјат најстаријег веселог спуста у Србији. Ерац је, говорећи на конференцији за медије , објаснио да није реч само о спуштању низ реку већ да манифестација има велики историјско-културни карактер. - Полази се од средњовековног града Маглича, спушта се 25 колометара до Краљева Долином јоргована, поред Жиче, Богутовачка и Матарушка бања. Недалеко од Маглича је и Студеница тако да посетиоци имају могућности да обиђу сва та места - каже Ерац. Он је рекао да се посебна пажња  посвећује безбедности учесника и да ће "Весели спуст" на Ибру једна од најбезбеднијих манифестација те врсте. Ана Миросављевић, директор Туристичке организације Краљево, најавила је да ће се дан пре "Веселог спуста", 1. јула у 22 сата на Тргу у Краљеву одржати концерт Легсингтон бенда. - Позивамо све да 1. јула дођу у Краљево на концерт, а другог на спуст. Та два дана Краљево и Ибар ће бити највеселија места у Србији - рекла је Миросављевић. Промотер "Веселог спуста" и ПР "Србије за младе", Бразилац Тиагро Фериера каже да спуст нуди могућност активног одмора зашта су млади у Србији највише заинтересовани.  - "Весели спуст" нуди свим учесницима уживање у природи, спорту и активном одмору. Ја сам из Рио Де Жанеира, глад се налази на мору има прелепе плаже, али од кад живим у Србији сваке године долазим на спуст на Ибру. Овде влада карневалска атмосфера која ме подсећа на Рио и на "Веселом спусту" се  осећам као код куће - рекао је Фериера. Он је рекао да "Србија за младе" организује предвоз и смештај за учеснике "веселог спуста из Београда о чему можете сазбнати више на сајту њихове организације.

Организатори "Веселог спуста" најавили су да ће у недељу 2. јула из Краљева бити организован бесплатан превоз до Маглича за све учеснике спуста и њихова пловила. Организатори ове године очекују око 10.000 учесника који ће се спуштати реком.  Погледајте овогодишњи програм: Недеља 2. јул 06:00 Окупљање учесника у Улици Четврти краљевачки батаљон, испред Кајак клуба, утовар пловила у камионе, улазак учесника у аутобусе. 07:00 Полазак аутобуса и камиона за Маглич 08:00 Старт Веселог спуста на знак капетана и полазак низ Ибар 09:30 Богутовац - први одмор 11:00 Златна обала - други одмор 13:30 Матарушка бања - ручак за све учеснике Веселог спуста 15:00 Полазак за Краљево 16:30 Очекивани долазак у Краљево. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА