Најновије

ВУЧИЋ СА ШРЕДЕРОМ, ИВАНОВИМ, КАХРАМАНОМ: Ево шта Србија очекује од Немачке, Македоније и Турске

Председник Србије Александар Вучић започео је дан сусретима са високим предствавницима држава који су синоћ присуствовали свечаности поводом инаугурације.

Вучић са Шредером, Ивановим, Кахраманом (Фото: predsednik.rs, Правда)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са бившим канцеларом Савезне Републике Немачке Герхардом Шредером, који у Београду борави као специјални изасланик канцеларке Ангеле Меркел. Двојица саговорника разматрали су геополитичку ситуацију, економске реформе у Србији и европске интеграције региона Западног Балкана. Председник Вучић захвалио је Герхарду Шредеру на присуству свечаној церемонији, истакавши да слањем тако високог представника Немачка показује своје интересовање како за Србију, тако и за читав регион, саопштено је из Канцеларије председника републике. - Веома је важно да Немачка, као водећа земља Европске уније, подржава интеграцију земаља Западног Балкана у европску породицу, истакао је председник Вучић.


Фото: predsednik.rs Двојица саговорника сагласила су се да је неопходно радити на јачању економских веза земаља региона, јер само економски јаке земље поседују политички значај и моћ. Герхард Шредер истакао је да је веома значајно присуство свих лидера из региона јуче у Београду, јер је то сигнал да ће јачањем политичких и економских веза бити могуће одржати стабилност Западног Балкана. Састанку је присуствовао и амбасадор Савезне Републике Немачке, Аксел Дитман.

Боља будућност с турцима

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се јутрос у вили Мир са председником народне скупштине Републике Турске Исмаилом Кахраманом, коме се захвалио на доласку замоливши га да захвалност пренесе и председнику Ердогану, јер је слање тако високог представника добар сигнал за јачање међусобних односа две земље. Председник Вучић истакао је да односи иду узлазном линијом и могу бити много бољи у будућности. Он је нагласио да су Србија и Турска значајно унапредиле економске, а у политичким односима све је више разумевања. Он је истакао и важност сарадње два парламента.


Фото: predsednik.rs Председник скупштине Кахраман честитао је председнику Вучићу на добијеним изборима и позвао га да присуствује светском форуму о нафти који се у јулу месецу одржава у Истанбулу. Он је такође истакао да Турска страна припрема посету председника Ердогана Србији. - Србија је за како за Турску, тако и за читав регион, веома важна земља. Желимо да развијамо наше економске односе и да што већи број турских бизнисмена инвестира у вашој земљи, нагласио је Кахраман и додао да је велико интересовање турске пословне заједнице за инвестирање у Србији, поготову у области инфраструктуре. Он је председнику Вучићу захвалио на личној подршци турским инвеститорима.

Неопходно јачање сарадње са Скопљем

Председник Вучић састао се данас са председником Македоније Ђорђем Ивановим са којим је разговарао о односу две земље, ситуацији у региону и европским интеграцијама. Председник Вучић захвалио је македонском колеги што је присуством на свечаној церемонији у Београду потврдио добре односе две земље и нагласио важност што чешћих сусрета на високом нивоу који доприносе релаксирању односа два народа. Он је истакао да је неопходно јачати и трговинску размену две земље, као и eкономске везе, сарадњу у области културе и спорта.


Фото: predsednik.rs Председник Иванов нагласио је да је за Македонију Србија важан трговински партнер и да би било значајно разматрати сарадњу на енергетском позвезивању, али и унапређењу друмског и железничког саобраћаја, користећи при том могућности које пружа формат Кина-ЦИЕЗ (Кина и земље централне и источне Европе). Састанку је присуствовао и министар спољних послова Македоније Никола Димитров, који је председнику Вучићу пренео честитке премијера Зајева и македонске владе. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су Хрвати и њихова председница доживели Вучићеву "инаугурацију"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА