Најновије

ПОХВАЛА БУДУЋОЈ ПРЕМИЈЕРКИ: "Она би могла да буде министар било где у Западној Европи"

Министар спољнијх послова Норвешке Борге Бренде сматра да би Ана Брнабић могла да буде министар било где у Западној Европи.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Бренде сматра да је председник Александар Вучић учинио храбар потез именовањем Брнабићеве за новог мандатара, као некога ко се, како каже "не уклапа у модел традиционалног политичара југоисточне Европе, али ко би могао постати министар било где у западној Европи."
Премијерки би требало судити на основу њених залаганаја, политике коју ће представити и резултата које ће постићи. Када ради исправне ствари, треба јој дати подршку, рекао је норвешки шеф дипломатије у интервјуу "Вечерњим новостима". 
Високи норвешки дипломата сматра да је председник Вучић док је био премијер, Србију спровео кроз програм реформи које су донеле економски раст и посавиле темеље за богатију Србију са вишим животним стандардом. - Потребно је време да целокупан ефекат осети већина људи али резултати су већ ту - рекао је он уз напомену да Србији предстоји још доста тога да уради како би достигла висок ниво животног стандарда какав постоји у богатијим европским земљама. 
На питање да ли има лекција из прошлости које Србија још није савладала, он је подсетио да је председник Вучић рекао да се грешке из прошлости не смеју понављати и предузео кораке као обнављању односа са суседима. 
То је веома важно, уколико Србија жели да буде део интегрисане Европе, оценио је Бренде. "Нажалост провокативне изјаве и дела које доводе у питање европску посвећеност Србије и даље се појављују, што подрива стварне и важне напоре које је влада предузела", напоменуо је он. 
Шеф норвешке дипломатије каже да је регион напредовао у погледу стабилности а да је Србија изабрала прави пут ка стабилности и економском развоју кроз побољшање односа са суседним земљама, настављајући програм реформи и радећи у корист придруживања ЕУ. 
Норвешка ће наставити да подржава Србију у тим напорима, рекао је он. Према његовим речима, Србија и Норвеска деле заједничке интересе. "Норвешка влада је недавно предложила да удвостручимо помоћ западном Балкану. У Србији ћемо наставити са улагањима и подршком реформама" рекао је Бренде. 
Поводом опредељења Србије да остане војно неутрална, он каже да поштује ту одлуку а да Србија већ сарађује са НАТО. "КФОР који штити српску мањину и наслеђе на Косову је најбољи пример. Неутралност не спречава још већу сарадњу са НАТО," рекао је он и подсетио на Шведску и Финску које имају свеобухтватну сарадњу са Алијанском, како билатерналну тако и кроз ЕУ. 
Када је реч о односима Србије са Русијом, он је рекао да државе чланице ЕУ имају различите односе са Русијом и да ће Србија имати исту слободу када буде чланица. 
- Руси су наше комшије. Стога ми подржавамо конструктивну сарадњу по питањима од зајединчког интереса, посебно на северу - рекао је Бренде. 
Указујући и на значај цивилног сктора и невладиних организација у заштити демократије, он је рекао да ће Норвешка наставити да подржава цивилни сектор у Србији а да је уверен да ће нова премијерка са својим искуством у раду са цивилним друштвом бити добар партнер у томе. Погледајте ОВДЕ каква се рокада очекује у Влади. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте какво питање је руска новинарка поставила Ани Брнабић:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА