Најновије

КАНЦЕРОГЕН И ПУН ЖАРИШТА: Тражили помоћ војске за гашење пожара у Винчи, јер не знају шта је у дубини!

Градске власти тврде да је пожар на депонији у Винчи локализован, док у Заводу за јавно здравље кажу да нема опасности по становништво. Каква је будућност те депоније и какву улогу у решавању тог проблема има нови министар за заштиту животне средине?

Пожар у Винчи (Фото: Јутјуб)

Пожара сада нема, барем не на површини депоније. Ипак, градске власти не могу са сигурношћу да кажу да ли је пожар и угашен, јер не знају шта је испод површине. Због тога су тражили и помоћ војске.
„Војска ће овде обезбедити термовизијско снимање и то је важно, да утврдимо да ли и колико жаришта постоји. Ми то не знамо. Након тога радимо на уклањању могућих пожара који ће се јавити“, каже Андреја Младеновић.
Опасност од пожара постоји, али не постоји опасност по здравље људи, кажу у Градском заводу за јавно здравље. Ипак, стручњаци упозоравају да се не мере висококанцерогене супстанце.
„За параметре које не меримо, као што су диоксини и фурани, јасно смо нагласили да то не радимо и у односу на то не можете давати процене јер то су просто материје које се не прате и не мере“, каже Весна Слепчевић из Градског завода за јавно здравље.
Важно је рећи да у Заводу мере оно што је предвиђено законом. Законом нису предвиђени диоксини и фурани и зато је он лош и застарео каже професор хемијског факултета у пензији Петар Пфендт:
„Поред тих, одавно унетих материја које се морају мерити постоји читав низ хлорованих супстанци и пестицида који тек морају да се унесу у закон и тек онда ће Завод за здравствену заштиту и све остале установе, које се баве мерењима, почети да мере, јер за сада могу да кажу : по закону нисам обавезан, зашто да то радим“.
Законом би требало да се бави нови министар за заштиту животне средине Горан Триван, који је до сада био градски секретар за заштиту животне средине.
Градски менаџер Горан Весић, о Тривану има само речи хвале: „Он је човек који је потпуно посвећен екологији, који је можда најбољи, или један од најбољих стручњака у земљи, који има искуство са терена јер се тиме бавио у Београду. Ако можете да решите проблеме у Београду, можете и у Србији“.
Нови министар у кабинет улази с нерешеним питањем Винче. Осим тога, чекаће га и питање још око 3.500 депонија широм Србије.
Ако желите возом у Црну Гору, прочитајте ОВДЕ какав вас пакао очекује.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пожар на депонији у београдском насељу Винча ни после месец дана није угашен. Док се становници главног града жале на непријатне мирисе, надлежни понављају да разлога за бригу нема и да здавље грађана није угрожено.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА