Најновије

МОСУЛ ЈЕ СЛОБОДАН: Пала престоница ИД у којој је проглашен калифат! (ФОТО/ВИДЕО)

Ирачко Министарство одбране јавило је да су сви рејони Мосула ослобођени од терориста, јавља „Скај њуз Арабија”.

Мосул (фото: Јутјуб)

Уједињена команда операције за ослобађање Мосула, која траје од октобра прошле године, саопштила је да је ирачка војска протерала терористе из центра Мосула.
„Исламска држава више не контролише ниједан рејон у Мосулу. Милитанти немају другог избора осим да се предају. Присуство ИД у Ираку је заувек завршено“, цитира телевизија изјаву ресора.    
„Псеудодржава је пала: ослобођена је џамија Нури“, јавља ирачка телевизија која директно преноси дешавања код џамије, на којој је подигнута ирачка застава.  
Телевизија „Скај њуз Арабија“, позивајући се на свог дописника, тврди да је у редовима ИД раскол, док у борбама у подручју џамије учествује само пет милитаната.   Побуњеници су дигли у ваздух стару џамију прошле седмице, када су ирачке снаге, уз подршку САД, почеле да напредују у њеном правцу. Црна застава "Исламске државе" вијорила се на минарету од јуна 2014. године. Вођа исламиста Абу Бакр ал Багдади, који је прогласио "калифат" из ове џамије, скоро сигурно је погинуо у удару руске авијације јужно од сиријског града Раке 28. маја, саопштили су раније руски званичници.
Коалиција предвођена САД пружа ирачким снагама ваздушну и копнену подршку у офанзиви на Мосул, која је почела октобра 2016. године.
Процењено је да је из разрушеног Мосула избегло око 350.000 становника. 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кључне борбе за Западни Мосул
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА