Најновије

9 корисних савета за лакше коришћење Гугла

Гугл нам омогућава да брзо и једноставно претражимо интернет. Али, овај процес уз праве команде може да постане још лакши.

Илустрација (ФОТО: Правда)

Већина људи користи Гугл без превише размишљања. Једноставно отворе свој интернет прегледач и укуцају оно што их занима, а Гугл је тај који дешифрује њихов захтев. 
Али, знате ли да уз само мало више труда можете добити много боље, тачније и конкретније резултате?

Користите наводнике за већу прецизност

Ако тражите информације о некој особи или производу, добићете прецизније резултате уколико име или назив ставите у наводнике. Нпр. "Марк Закерберг" уместо само Марк Закерберг. Када користите наводнике, Гугл претражује целу комбинацију речи, а уколико термине користите без наводника, онда претражује на којим се све местима појављују све три речи.

Упишите минус за елиминацију појединих резултата

Ако желите да нађете специфичну информацију, гомила резултата које Гугл избаци може да буде проблематична. Међутим, ако упишете тражени појам и затим знак минуса и појам који треба да буде искључен из претраживања, биће вам лакше да пронађете оно што тражите. Нпр. јагуар брзина -аутомобил ће елиминисати све резултате у којима се појављује информација о брзини аутомобила марке Јагуар, а оставити оне у којима се спомиње брзина животиње јагуар.

Ставите звездицу уместо непознате речи

Ако не можете да се сетите како се неко зове, али знате презиме особе, само укуцајте звездицу и презиме и Гугл ће вам понудити низ могућих решења.

Користите знак @ за претраживање друштвених мрежа и е-маил адреса

Ако тражите нечији профил на друштвеној мрежи, или неку информацију о профилу на друштвеној мрежи, користите током претраге знак "@" и појам који желите да пронађете. Нпр. ако упишете “@pravda.rs” добићете листу свих профила овог портала на друштвеним мрежама.

Ако желите да комбинујете претраге, користите наредбу OR

Ако нисте сасвим сигурни шта тачно тражите, комбинујте неколико појмова и повежите их наредбом OR да бисте добили резултате за све те појмове. Нпр. Београд OR Нови Сад ће дати резултате и за Београд и за Нови Сад.

Ако нешто купујете и желите више информација о производима у одређеном ценовном рангу, уз име производа упишите "динар/РСД" (или било коју другу валуту) и цену

Нпр. лаптоп динар/РСД 40.000 и добићете информације о лаптопима који се продају по цени до 40.000 динара.

Ако сте спремни да издвојите неку суму и тражите нешто у одређеном ценовном рангу, упишите две тачке (..) између најниже и највише цене

Нпр. путовање 50.000..100.000 динара показаће резултате за туристичка путовања у том ценовном рангу.

Ако тражите нешто на тачно одређеној wеб страници, упишите “site:”

Нпр. site:businessinsider.com Гугл и добићете све текстове везане за Гугл на порталу Business Insider.

Ако желите да сазнате које су странице, компаније или појмови повезани, употребите наредбу "related:"

Ако нпр. укуцате related:pravda.rs, добићете информацију о свим повезаним страницама. 
Наравно, све ове наредбе могуће је додатно комбиновати како бисте за што мање времена добили најбоље резултате за своју претрагу.
ИЗВОР: Б92

БОНУС ВИДЕО

Шта све људи претражују на Гуглу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА