Најновије

ОБЈАШЊЕЊЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Зашто се терористи одлучују за нападе камионима?

Ница, Берлин, Лондон... камиони и комби возила који великом брзином улећу у групе људи и газе их, све су чешћа метода коју радикални исламисти користе у терористичким нападима у западној Европи, какав се у суботу догодио у британској престоници.

Терористички напад (Фото: Јутјуб)

Последњи терористички напад који се одиграо пре мање од 48 сати, у којем је убијено седам цивила од стране три нападача, а скоро 50 повређено, одиграо се по већ добро познатом сценарију. Комби у којем су се налазили терористи, излетео је са коловоза на лондонском мосту и кренуо да гази пролазнике на тротоару.
Сличан напад догодио се пре мање од три месеца на Вестминстерском мосту у истом граду, када је четворо људи погинуло, укључујући и полицајца Кенета Палмера (48) који је избоден, а још око 20 повређено. Тог 22. марта, нападач је аутомобилом улетео у масу људи. Како су испричали сведоци, нападач, мушкарац у четрдесетим годинама, залетео се возилом у пролазнике, а иза себе оставио на десетине повређених и мртвих у локвама крви, затим изашао из кола и избо полицајца. Упуцан је у дворишту парламента када је са ножем у руци кренуо ка другом полицајцу.
Дванаест особа је погинуло, а око 50 људи је повређено прошле године у децембру када је камион улетео на божићни вашар у центру Берлина, а одговорност за напад преузела је Исламска држава.
Џихадисти Исламске државе одговорни су и за напад на шеталишту у Ници 14. јула, када је током прославе Дана Бастиље возач улетео међу људе и возио скоро два километра, убивши при томе 86 особа. Овај напад био је први у којем су терористи користили камион као оружје на европском тлу.

Прегазите их аутомобилом

У септембру 2014. године је главни портпарол Исламске државе Абу Мухамед ал Аднани, позвао на нападе на Запад. Он је у том говору саветовао коришћење сваког могућег оружја којим могу да се убију непријатељи Ислама и Исламске државе.
- Ако не можете да нађете бомбу или метке, онда му разбијте главу каменом или га закољите ножем или га прегазите аутомобилом или га баците са висине или га задавите или га отрујте. Ако не можете да учините то, спалите му кућу, ауто, радњу. Или му уништите засаде. Ако не можете да учините ни то, онда му пљуните у лице - рекао је он.
Током ранијих терористичких напада било је јасно да избор оружја Исламске државе и других милитаната одређује чињеница колико лако могу доћи до њега. У САД терористи често користе пушке или друго ватрено оружје. У Европи је много теже доћи до оружја, али није немогуће.

Непредвидива метода са Блиског истока

Како је рекао Џонатан Вуд, директор аналитичког одсека глобалног ризика из Центра за ризике, ова метода изазива мању штету, мање је софистицирана, али ју је теже предвидети.
- Напади возилима све су чешћи у западној Европи. Од оваквих напада, који циљају људе на местима где се масовно окупљају, је врло тешко, готово немогуће, одбранити се - истакао је Вуд.
Случајеви коришћења возила у терористичким нападима на пешаке у Европи су раније били реткост. Пре девет година пар бомбаша се у Глазгову залетео аутомобилом у зграду аеродрома. За два инцидента с возилима у Француској у децембру 2014. године кривци су били особе са историјом психичких болести и власти их нису окарактерисале као бомбашке нападе.
Све док је безбедност у земља ЕУ била лабавија, џихадисти су успевали да нападају користећи бомбе и аутоматско оружје (напади на Шарли ебдо, Батаклан арену, стадион Сен Дени и низ кафеа и ресторана у Паризу, напад на бриселски аеродром Завентем и метро станицу Малбек...).
Али коришћење возила као оружја у терористичком нападу није новост на Блиском истоку, где се таква пракса примењује годинама, а у Европу је од почетка мигрантске кризе ушао велики број миграната из Сирије, Ирака, Авганистана и других нестабилних земаља, а искуства су показала да су се међу избеглицама крили и терористи. Погледајте ОВДЕ шта радити у случају нуклеарне катаклизме. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како се догодио напад у Лондону:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА