Најновије

РАЗДОР БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Пет арапских држава прекинуло дипломатске везе са Катаром!

Раздор између Катара и његових најближих савезника могао би да има последице широм Блиског Истока.

Катар (Фото: Pixabay.com)

Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин прекинули су данас све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава тероризам, што према писању Ројтерса представља раздор без преседана међу најмоћнијим члановима Савета за сарадњу заливских арапских држава. Три заливске државе најавиле су прекид транспортних веза са Катаром, а катарским посетиоцима дато је две недеље да напусте њихове земље. Катар је такође избачен из коалиције предвођене Саудијском Арабијом, која се бори у Јемену.
Ове мере представљају озбиљније потезе од оних из 2014. године, када су Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати повукли своје амбасадоре из Дохе, престонице Катара, наводи Ројтерс.
У саопштењу које издала саудијска новинска агенција СПА, саудијски нафтни гигант оптужио је Катар да подржава екстремистичке групе и шири њихову насилну идеологију, мислећи наизглед на државни сателитски телевизијски канал Катара, Ал Џазиру.
"(Катар) прихвата прегршт терористичких и секташких група, које за циљ имају дестабилизацију региона, укључујући Муслиманску браћу, Исламску државу и Ал Каиду и промовише поруке и планове ових група кроз медије, константно", пише у саопштењу које преноси СПА.
У саопштењу се даље оптужује Катар да подржава екстремисте које подржава и Иран.
Египат је саопштио преко државне новинске агенције да политика Катара "прети арапској националној безбедности и сеје семе раздора и поделе унутар арапских друштава, према намерном плану на чијој су мети јединство и интереси арапске нације".
Катарски званичници за сада нису издали саопштење или коментар, али су у прошлости демантовали да подржавају тероризам или Иран.

''Етихад'' и ''Флајдубаи" обустављају летове ка Дохи

Државна авиокомпанија Уједињених Арапских Емирата, Етихад, до даљег ће обуставити све летове према и из престонице Катара, Дохе.
Последњи лет из Абу Дабјиа према Дохи заказан је за 02:45 сати по локалном времену у уторак, рекао је портпарол ''Етихада''.
Такође, "Флајдубаи", лоу-кост авиопревозник са седиштем у Дубаију, саопштио данас да ће од сутра обуставити летове према и из Дохе, престонице Катара.
Од уторка 6. јуна 2017. године сви летови "Флајдубаија" између Дубаија и Дохе биће укинути, наведено је у саопштењу тог авиопревозника, пренео је Ројтерс.
''Катар ервејз'' је саопштио на свом званичном веб-сајту да је обуставио све летове према Саудијској Арабији.

Тилерсон: Раздор у заливу неће утицати на борбу против ИД

Државни секретар САД рекао је да не очекује да ће одлука Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Египта и Бахреина имати значајан утицај на борбу против Исламске државе. 
"Не очекујем да ће то имати значајан или било какав утицај на уједињену борбу против тероризма у региону или глобално", рекао је Тилерсон новинарима у Сиднеју, након састанка аустралијских и америчких министара спољних послова и одбране, преноси Ројтерс. 

Катар жали због координисане одлике заливских држава

Катар је данас саопштио да жали због координисане одлуке Саудијске Арабије, Египта, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина да прекину дипломатске односе са том земљом због наводних оптужби да она подржава тероризам, јавила је катарска телевизија Ал Џазира.
"Те мере су неоправдане и засноване на тврдњама и оптужбама које се не базирају на чињеницама", пренела је Ал Џазира изјаву катарског министра иностраних послова.
Катар је саопштио да та одлука неће утицати на нормалан живот грађана те земље.

И Јемен прекида дипломатске односе са Катаром

Међународно призната влада у Јемену прекинула је данас дипломатске односе са Катаром оптужујући га за сарадњу са шиитским покретом Хути, блиског Ирану, пренела је државна агенција Саба.
"Сарадња Катара са милицијом Хута и подршка екстремистичким групама постала је јасна", каже се у саопштењу јеменске владе.

Пакистан за сада не прекида дипломатске везе с Катаром

Пакистан тренутно нема планове да прекине дипломатске везе за Катаром, саопштио је портпарол Министарства спољних послова те земље, Нафис Закарија.
Пакистан "нема таквих планова", рекао је Закариа, након изненадног потеза Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Бахреина и Египта да прекину све везе са Катаром, након што су ту земљу оптужили да подржава тероризам.
"Тренутно нема ништа о проблему Катара, издаћемо саопштење уколико се нешто промени", рекао је Закарија, преноси Ројтерс.
Пакистан се последњих година нашао "прикљештен" у спору између свог сунитског савезника Саудијске Арабије и већински шиитског суседа Ирана. 

Абуталеби: Прекидање веза са Катаром не решава кризу

Заменик шефа кабинета иранског председника Хасана Роханија, Хамид Абуталеби, рекао је да одлука коју су донеле Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат, да прекину све везе са Катаром, неће допринети окончању кризе на Блиском Истоку.
Четири заливске државе прекинуле су везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава тероризам, наводи Ројтерс.
"Прекид дипломатских веза и затварање граница није начин на који се решава криза... Као што сам раније рекао, агресија и окупација немају други резултат сем дестабилизације", рекао је Абуталеби.
Прочитајте ОВДЕ и на који су то начин Кинези започели потапање Америке?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта се крије иза раздора најмоћнијих арапских држава?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА