Најновије

Ако "запне" око избора новог премијера - ванредни избори?!

Ако у владајућој коалицији не буде било могуће постићи договор око тога ко ће бити нови мандатар владе, једна од могућих опција која је у игри је и расписивање ванредних парламентарних избора.

Народна Скупштина (Фото: parlament.gov.rs)

Како сада ствари стоје, до оваквог расплета дошло би уколико председник Србије и лидер СНС Александар Вучић не би успео да помири притисак Српске напредне странке да из њихових редова буде именован мандатар и јаке аспирације шефа СПС Ивице Дачића да буде он премијер, а не министарка државне управе Ана Брнабић.
- Дачић шаље сигнале да не би био у влади у којој он није шеф, чак је и слао сигнале да не мора да буде ни министар. Инсистира на томе јер је свестан да ће тешком муком објаснити због чега је подржао Вучића на председничким изборима. У том случају, СПС не би био у влади, а онда у парламенту не би било стабилне и чврсте већине за све оне реформе које очекују земљу, а међу којима је и промена Устава.
Ипак, саговорник додаје и да су ванредни парламентарни избори последња опција којој би Вучић прибегао.
- Свестан је да избори не би донели ништа ново, али је свестан и да међународни партнери са великим неодобравањем гледају на њихово расписивање. Опште је познат њихов став да чести избори дестабилизују земљу и да у демократским земљама просто не би требало да буде тако честих одмеравања снага на биралиштима - каже саговорник.
Да одржавање ванредних избора није сценарио у који би требало сумњати, потврђује потпредседник СНС Миленко Јованов.
- То је сасвим легитимна опција. А уколико се заиста дође у ћорсокак током разговора и консултација, то је и једина могућа опција за разрешење читаве ситуације - поручује Јовановић.
И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да може доћи до тога да грађани Србије поново одлучују коме ће дати глас.
- Ако Вучић процени да парламентарна већина коју би могао да састави неће бити поуздана, верујем да ће се одлучити на изборе. То му свакако није циљ, али ако оцени да постоје проблеми због којих неће моћи да функционише држава, онда нема друго решење - сматра Анђелковић.
Међутим, политички аналитичар Милан Николић се не слаже са својим колегом.
- Очигледно је да је притисак СПС, али и других актера, па чак и у СНС, велики, али мислим да је велики и ауторитет председника Србије да разреши повољно ову трилему. Избори нису потребни Србији, а оно што је битно, не би довели до новог распореда снага на политичкој сцени. Тешко да би се после њих појавио нов и значајан политички фактор. Ако Вучић има политичку вољу, а не видим зашто је не би имао, требало би да је разреши без нових избора - сматра Николић.
Коалициони партнер СНС и лидер СДПС Расим Љајић категоричан је да нам нису потребни.
- Не видим да ће ико оспоравати одлуку о новом премијеру. Ни до сада таквих ситуација није било, увек се поштовало правило да мањинске странке подрже стожерну. А што се тиче избора, више пута сам то поновио, били би сувишни, али ни ту одлуку не доносе мањинске партије, већ је одлука на СНС, а на нама је да је испоштујемо - поручује Љајић. Погледајте ОВДЕ шта је патријарх Иринеј рекао о избору новог премијера. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте предавање које је Вучић држао на факултету Безбедности:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА